Beslenme ve Diyetetik (DR)
Ders İçerikleri


1. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6103 İleri Sindirim Sistemi Fizyolojisi 2+0+0 6 Zorunlu
Besin alımı, çiğneme ve yutma; Mideden besinlerin geçişi, mide fonksiyonları; Barsaklarda sindirim, ince barsak hareketleri; Pankreas salgıları ve etkileri, düzenlenmesi; Karaciğer ve safra salgısının düzenlenmesi, kalın barsaklarda sindirim ve dışkılama; Emilim mekanizması ve emilim. Metabolizma ve vücut sıcaklığının düzenlenmesi, Bir organ olarak karaciğer, Diyetteki dengeler; beslenmenin düzenlenmesi; şişmanlık ve açlık. Enerji vericiler ve metabolizma hızı. Vücut sıcaklığının düzenlenmesi.

2. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6102 İleri Beslenme 2+0+0 6 Zorunlu
Makro besin öğelerinin vücutta kullanımı, enerji dengesi, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmaları ve bunların sağlıkla olan etkileşimleri, mikro besin öğelerinin özellikleri, biyokimyasal ve fizyolojik fonksiyonları, vitamin ve mineral etkileşimleri ile yetersizlik belirtileri ile toksik etkilerini içerir. Ders, tartışma ve öğrenci seminerleri şeklinde incelenmektedir.

3. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6201 İleri Beslenme Epidemiyolojisi 2+0+0 6 Zorunlu
Beslenme araştırmalarında araştırma tasarımlarının önemi ve farkları, beslenme araştırmalarında araştırma dizaynına göre örneklem yöntemini seçecek, örneklem büyüklüğü ve gücü, toplumda beslenmeye bağlı hastalıkların nedensellik ilişkilerinin ölçülmesi, beslenme durumunun değerlendirilmesinde hata kaynakları, kullanılan istatistiksel yöntemler, beslenme ile ilgili geçerlilik çalışmalarının planlanması, uygulama ve sonuçları topluma duyurma toplumda beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemleri, bilme, kullanma ve değerlendirme, toplumda beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılacak yöntemleri geliştirilmesinde planlama, standart geliştirme çalışmalarında danışmanlık yapmayı içerir.

4. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6202 Doktora Yeterlik Sınavına Hazırlık 0+4+0 26 Zorunlu
Beslenme ve diyetetik doktora programının amaçlarına uygun olarak öğrencinin gerekli bilgi ve yetkinliklerinin kazanmasını sağlayacak bireysel çalışma.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6204 Seminer 2+0+0 4 Zorunlu
Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili son bilimsel verileri incelenmesi, değerlendirilmesi tartışılması ve derlenen bilgilerin rapor halinde sunulması.

5. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6301 Tez Çalışması-1 5+0+0 30 Zorunlu
Doktora öğrencisinin danışmanı ile birlikte araştırma konularını belirlemesi ve bu konular üzerinde ayrıntılı okuma ve tartışmalar gerçekleştirerek bir derleme yapması

6. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6302 Tez Çalışması-2 5+0+0 30 Zorunlu
Doktora öğrencisini danışmanı ile birlikte belirledikleri araştırma konuları ile ilgili uygun hipotezi kurması ve bu hipotezi test edecek en uygun araştırma protokolünü belirlemesi ve buna uygun şekilde etik kurul başvurusunun hazırlanmasıdır.

7. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6401 Tez Çalışması-3 5+0+0 30 Zorunlu
Doktora öğrencisinin danışmanı ile birlikte belirledikleri araştırma konuları ile ilgili oluşturdukları hipoteze uygun çalışma protokolü için proje destek başvurusunun hazırlanması ve ön çalışmaların yapılmasıdır.

8. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
BES6402 Tez Çalışması-4 5+0+0 30 Zorunlu
Beslenme ve diyetetik alanı ile ilintili güncel konulardan seçilen bir alanda danışman denetiminde araştırma planlama, yürütme, değerlendirme, rapor haline getirme ve sunma.


Bölüm/Program Seçmeli Dersler


Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6001 Beslenme ve Kanser 3+0+0 8
Kanser, kanser oluşumu, kliniği, tedavisi, kanser hastalarında beslenme uygulamaları, besin, besin öğesi ve besin bileşenlerinin kanser oluşumu ve süreci üzerine etkileri, kanser hastalarında kullanılan beslenme destek ürünleri. Çevresel faktörler, genetik ve epigenetik ile beslenme ilişkisi.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6002 Beslenme İlintili Hastalıkların Oluşumunda Mekanizmalar 3+0+0 8
Bu dersin kapsamında beslenme ile ilintili hastalıkların (obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, gastrointestinal sistem hastalıkları, inflamatuvar hastalıklar vb.) fizyopatolojisinde yer alan oksidatif stres, inflamasyon, insülin direnci, açlık-tokluk, lipoprotein metabolizması ve katabolik süreç gibi temel mekanizmalar ele alınacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6003 Prebiyotikler, Probiyotikler ve Sinbiyotikler 3+0+0 8
Prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotiklerin tanımı, özellikleri, biyolojik etkileri, sağlık ve hastalıklarla ilişkisi
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6004 Beslenme ve İnflamasyon 3+0+0 8
Beslenme ve immün fonksiyonları arasındaki ilişkiler, akut ve kronik inflamasyon, oksidatif stres beslenmedeki değişikliğin immun sistem ve inflamasyona etkisi, iflamasyon obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıkların etkileşimi, inflamsyon egzersiz ilişkisi
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6005 Besin Ögesi Hormon Etkileşimi 3+0+0 8
Besin ögesi-hormon etkileşiminde beslenmenin yeri ile ilgili ileri düzey bilgi edinilmesi; altında yatan biyokimyasal mekanizmaların irdelenmesidir; hormonların özellikleri, metabolizması, biyokimyasal ve fizyolojik özellikleri, hormon ve hormon reseptörlerinin besin ögeleriyle olan etkileşimlerinin değerlendirilmesidir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6006 Yetişkin Hastalıklarının Fetal Orijinleri 3+0+0 8
Maternal beslenmenin fetüsün büyüme ve gelişimi üzerindeki etkisi, bu etkilerin fetüsün yetişkinlik dönemindeki hastalık riskleri ile ilişkisi
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6007 Enerji Dengesi ve Vücut Ağırlığı Regülasyonu 3+0+0 8
Bu ders kapsamında enerji alımı ve harcanmasında etkili genetik, fizyolojik, psikolojik ve biyokimyasal süreçler; vücut ağırlığı ve vücut bileşimi değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler; enerji dengesi ve vücut ağırlığı regülasyonunun kronik hastalıklar ile ilişkileri ve vücut ağırlığı regülasyonunun yönetimi ele alınacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6008 İleri Beslenme Biyokimyası 3+0+0 8
Bu dersin kapsamında homeostaz için elzem olan biyokimyasal moleküller ve metabolik yollar ile ileri biyokimyasal analiz yönyemleri yer alır
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6009 Besin Zincirinde Sürdürülebilirlik 3+0+0 8
Bu ders kapsamında küresel besin zinciri sistemleri, tarım ve ilgili endüstriler, besin isteğindeki değişim eğilimleri, diyet ve besin tüketimi alışkanlıklarındaki değişimin göstergeleri, besin zincirinde eklenen değerlerin paylaşımı, besin desteğinde ticaret başta olmak üzere eğilimler, küresel ısınmanın etkilerinin değerlendirilmesi, dünyada besin üretimde çevresel ayak izi sistemi başlıkları ele alınacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6010 Besin ve Beslenme Plan ve Politikaları 3+0+0 8
Besin ve beslenme politikası gereksinimi ve ilkeleri, diyet ve hastalık ilişkisi, fiziksel aktivitenin sağlığa etkisi, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişmenin bozulması, besin güvenliği ve besin kontrolü, besin ve beslenme güvencesi, sürdürülebilirlik, WHO Besin ve Beslenme Eylem Planı, Türkiye'deki ve Dünya'daki uygulamalar.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6011 Antropometrik Ölçüm Uygulamaları 3+0+0 8
Antropometrik ölçümler ile ilgili ileri düzeyde bilginin tartışılması ve uygulamalar yapılması
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6012 Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucular 3+0+0 8
Endokrin bozucuların tanımı ve sınıflandırılması, doğal ve sentetik endokrin bozucular ve özellikleri, etki mekanizmaları, yasal düzenlemeler ve sağlık üzerine etkileridir
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6013 Beslenme ve Bilişsel Gelişim 3+0+0 8
Bilişsel fonksiyon ve gelişimi, beynin gelişim süreci, makro (karbonhidrat, protein ve yağ) ve mikro (vitamin ve mineral) besin öğelerinin bilişsel gelişim üzerine etkisi ve davranışları etkileme durumunu içermektedir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6014 Besin İlaç Etkileşimi 3+0+0 8
Farmakoloji ile ilgili temel kavramların anlatılması sonrasında çeşitli ilaç gruplarının beslenme üzerindeki etkileri ve besinlerle olan etkileşimleri işlenecektir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6015 Besin Zenginleştirme ve Toplum Sağlığı 3+0+0 8
Besin zenginleştirme, besin güçlendirme kavramlarının tartışılması, bebeklikten yaşlılığa beslenme sorunları ve besin zenginleştirme uygulamaları, zenginleştirmede etik ve yasal ilkeler ile besin zenginleştirmenin tarihsel gelişimi, bugünü ve geleceğinin tartışılması.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6016 Sağlığın Geliştirilmesi ve Hastalıkların Önlenmesinde Beslenme 3+0+0 8
Obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve sindirim sistemi hastalıkları gibi hastalıklardan korunma ve önlenmesini ve sağlığın geliştirilmesindeki çeşitli faktörleri içerir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6017 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği 3+0+0 8
Bilimsel bilginin niteliği ve gelişme süreci, sosyal bilimlerde yöntem ve yöntem ilkeleri, bilimsel araştırma yöntemlerine ilişkin temel bazı kavramlar, nicel ve nitel veri toplama ve analiz teknikleri, bilimsel araştırmalarda uygulanması gereken etik kurallar ve etik kurallara uygun alıntı yapma biçim ve teknikleri.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6018 Temel İstatistik 3+0+0 8
Bu ders istatistik ile ilgili temel kavramları, temel korelasyon tekniklerinin, temel düzeyde çıkarımsal istatistik testlerinin uygulanmasına ilişkin konuları ve uygulamaları içermektedir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6019 İleri Beslenmede Karbonhidratlar 3+0+0 8
Diyet karbonhidratlarının sınıflandırılması, kimyasal ve fiziksel özellikleri, kaynakları, günlük alım önerileri, metabolizması, fizyolojik fonksiyonları ve sağlık üzerine etkileri, besin sanayinde kullanım amaçlarıdır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6020 Beslenme Antropolojisi 3+0+0 8
Beslenmeyi etkileyen antropolojik etmenler, insan diyetinin orijini ve temel özellikleri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarında oluşan değişiklikler.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6021 Fonksiyonel, Doğal Kaynaklı Bileşikler 3+0+0 8
Fonksiyonel bileşik kavramının tanımı, fonksiyonel bileşiklerin amacı, tarihsel gelişim süreci, bilimsel temeller, fonksiyonel, doğal kaynaklı bileşikler ile ilgili uluslararası gelişmeler, biyoaktif besin bileşenlerinin kimyasal özellikleri, biyolojik aktiviteleri ile hastalıkları önlenmesi ve yaşam kalitesinin geliştirilmesindeki rolleri.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
BES6022 Mikrobiyota ve Diyet Etkileşimi 3+0+0 8
Mikrobiyota, beslenmenin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkileri, mikrobiyota ilişkili besinler, anne sütünün bağırsak mikrobiyotasına etkisi,anne sütünün bağırsak mikrobiyotasına etkisi,farklı beslenme modellerinin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkileri, farklı beslenme modellerinin bağırsak mikrobiyotası üzerine etkileri, prebiyotikler ve probiyotikler.