Ebelik (DR)
Ders İçerikleri


1. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6101 Obstetrik Aciller Ve Bakım Yönetimi 2+0+0 3 Zorunlu
Acil Obsterik Bakımın Sisteminin Tanımı, Acil Obstetrik Bakım Hizmetlerinde Kalite Yaklaşımı, Kullanıcı Hakları, Hizmet Standartları ve Hizmet Sunumunda Ekip Yaklaşımı, Acil obstetrik bakımda İletişim ve Danışmanlık, Obstetrik Problemleri Çözme Yaklaşımı, Gebelikte Hipertansif Bozukluklar ve yönetimi, Erkenve Geç Gebelik Komplikasyonları, Gebelikte Kanama Yönetimi (Hafif, Orta, ağır ve Doğum sonu Kanama Yönetimi)Acil Obstetrik Bakımda Ateş ve Enfeksiyon Yönetimi, Güvenli Kan Nakli İlerlemeyen Travayın Yönetimi, Genetik ve Prenatal Tanı Yöntemleri, Fetal Sağlığı Değerlendirme, Prenatal Dönemi Etkileyen Sağlık Sorunları, Doğum İzleminde Partograf Kullanımı, Yenidoğan acillerinin yönetimi ve Obstetrik Triaj konularını içerir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6103 Ebelikte Kavram Ve Kuram 3+0+0 3 Zorunlu
Ebeliğin tanımı ve sosyolojik özellikleri, Ebelikte temel kavramlar (İnsan, Aile, Çevre), Dünya’da ebeliğin tarihsel gelişimi, Türkiye’de ebeliğin tarihsel gelişimi, Ebelik eğitiminin amaç ve felsefesi, Ebelik ve Avrupa Birliği, Ebelerin görev, yetki ve sorumlulukları, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin gelişimi, Ebelikte mesleki örgütlenme ve meslek etiği, Vizyon ve misyon.

2. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6102 Postpartum Dönem Bakım Yönetimi 3+0+0 3 Zorunlu
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6104 Jinekolojik Onkoloji Ve Ebelik 2+0+0 3 Zorunlu

3. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6201 Biyoistatistik 3+0+0 6 Zorunlu
Bu ders Tek grup ortalaması t testi/ İşaret testi (sign test), Bağımsız gruplarda iki ortalama arasındaki farkın anlamlılığı (Student’s t test /Mann Whitney U test), Bağımlı gruplarda iki ortalama arasındaki farkın anlamlılığı (Paired t test), Bağımsız gruplarda iki oran arasındaki farkın anlamlılığı (Ki-kare test, Fisher in kesin testi), Bağımlı gruplarda iki oran arasındaki farkın anlamlılığı (Mc Nemar test), Bağımsız gruplarda üç ya da daha fazla ortalama arasındaki farkın anlamlılığı (Tek yönlü varyans analizi, Bağımsız gruplarda üç ya da daha fazla ortalama arasındaki farkın anlamlılığı (Kruskal Wallis varyans analizi), İki yönlü varyans analizi, Covaryans analizi, Korelasyon analizi, Basit doğrusal regresyon, Çoklu doğrusal regresyon, Faktör analizi içerir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6203 İleri Aile Planlaması 2+0+0 8 Zorunlu
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6205 Cinsellik Ve Cinsel Sağlık 2+0+0 8 Zorunlu
Cinsellik ve üreme sağlığına giriş, Cinselliğin anatomisi ve fizyolojisi Cinsellik ve üreme fonksiyonlarının değerlendirilmesi, Cinsel kimlik, cinsiyet rolleri, cinsellik ve etkileyen faktörler, Üreme ve cinsel sağlık hakkı, cinsel yönelimler haklar, Cinsel istismar (şiddet ve cinsellik), Kadının yaşam dönemlerinde cinsel sağlık I (Adölesan dönemi ve cinsellik, Gebelik ve cinsellik, Doğum sonrası dönemde cinsellik) Kadının yaşam dönemlerinde cinsel sağlık II(Klimakterik dönemde cinsellik, Yaşlılık döneminde cinsellik), Cinsel işlev bozuklukları, değerlendirilmesi, tanı yöntemleri ve tedavisi, Cinsel eğitim ve sağlık çalışanlarının eğitiminde cinsellik, Cinselliğin değerlendirilmesinde kullanılan kuram ve modeller, Cinsel sorunlara ilişkin vaka tartışması ve ebelik bakımı konularını kapsamaktadır.

4. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6288 Seminer 1+0+0 10 Zorunlu
Doktora eğitimi sürecinde danışman öğretim üyesinin denetiminde çalışmak istediği konuya yönelik olarak literatür çalışması, veri toplama, derleme, analiz etme ve sonuçları raporlayarak sunmayı kapsayan faaliyetlerden oluşur.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6290 Yeterlilik Sınavı Hazırlık Dersi 0+0+0 20 Zorunlu

5. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6389 Tez Çalışması 1 0+0+0 30 Zorunlu

6. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6390 Tez Çalışması 2 0+0+0 30 Zorunlu

7. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6489 Tez Çalışması 3 0+0+0 30 Zorunlu

8. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
EBE6490 Tez Çalışması 4 0+0+0 30 Zorunlu


Bölüm/Program Seçmeli Dersler


Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6001 Prenatal Tanı Testlerinde İleri Uygulamalar 2+0+0 8
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6002 Yenidoğan Sağlığı Ve Hastalıklarında Güncel Yaklaşımlar 2+0+0 8
Dünyada ve Türkiye'de yenidoğan sağlığı ve etkileyen faktörler Yenidoğanın fizyolojik özellikleri ve ekstrauterin yaşama adaptasyonu Yenidoğanda büyüme gelişme - Fiziksel büyüme - Psikososyal, bilişsel, motor ve duyusal gelişim - Büyüme gelişmeye kültürel etkiler Yenidoğan fizik muayenesi ve izlemleri Yenidoğan beslenmesi Anne sütü içeriğinde son gelişmeler, dünya da ve Türkiye de anne sütü uygulamaları ve emzirme durumu Cerrahi yüksek riskli yenidoğan ve bakımı - Abdominal duvar defektleri (omfalosel- gastroşizis) - Gastrointestinal sistem defektleri (yarık damak- yarık dudak, özafagus atrezizi, hipertrofik pilor stenozu) - Ürogenital sistem defektleri (fimozis,kriptorşidizm, hipospadias, epispadias) Cerrahi yüksek riskli yenidoğan ve bakımı - Abdominal duvar defektleri (omfalosel- gastroşizis) - Gastrointestinal sistem defektleri (yarık damak- yarık dudak, özafagus atrezizi, hipertrofik pilor stenozu) - Ürogenital sistem defektleri (fimozis,kriptorşidizm, hipospadias, epispadias) Yenidoğanda ağrı ve ağrı gidermeye yönelik nonfarmakolojik uygulamalar Ebeler İçin Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan taramaları Fetüs ve yenidoğan hakları, yenidoğan döneminde etik ve ahlak Taburculuğa hazırlık ve evde bakım Yenidoğan bakımında inovatif gelişmeler Ebeler İçin Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Güncel çalışmalarla kanguru bakımı
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6003 Kadın Ruh Sağlığı 2+0+0 8
Ruh sağlığı kavramı, kadın ruh sağlığının dünyada ve Türkiye’deki durumu, Ruh sağlığı yerinde olan ve olmayan bireyin özellikleri, Tarihsel süreçte ruh sağlığı ve kadın ruh sağlığı, Psikiyatrik hastalıkların tanısal sınıflandırma sistemleri (DSM ve ICD), Dünya ruh sağlığı profili, Türkiye ruh sağlığı profili, Kadın ruh sağlığının durumuyla ilgili genel profil, Ruhsal durum değerlendirmesi ve psikiyatrik sorunu olan birey ile görüşme, Psikotik bozukluklar ve kadın, Duygudurum bozuklukları ve kadın, Anksiyete bozuklukları ve kadın, Kadın Ruh Sağlığını Etkileyen Dönemler-I, Kadın Ruh Sağlığını Etkileyen Dönemler-II, Kadın Ruh Sağlığını Etkileyen Dönemler-III, Kadın ve Erkek Nörofizyolojik Farklılıkları, Psikiyatrik hastaların üreme sağlığı sorunları, XI., Kadına yönelik şiddet konularını kapsamaktadır
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6004 Ürojinekoloji Ve Ebelik 2+0+0 8
Gebelik, doğum ve doğum sonu dönemlerini ürojinekolojik etkiler açısından anlamak, gelişecek ürojinekolojik sorunlar için gerekli tedbirleri almak ve pelvik taban yetmezliği ile ortaya çıkan sağlık sorunlarını ebelik bakımı yönünden değerlendirmek konularını kapsamaktadır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6005 Liderlik Ve Yönetim 2+0+0 8
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6006 Sağlık Politikaları 2+0+0 8
Bu ders, sağlık ve ebelikle ilgili ulusal ve uluslar arası kararlar, sağlık politikaları ve yasal düzenlemeleri kapsar.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6007 İnfertilite Ve Yardımcı Üreme Tekniklerinde Ebelik Yaklaşımı 2+0+0 8
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6008 Anne Sütü Ve Emzirmede Kanıt Temelli Uygulamalar 2+0+0 8
1. Tanışma, izlence üzerine çalışma 2. Emzirme-Özyeterlilik Kavramı 3. Başarılı Emzirme- Genel ilkeler 4. Anne Sütünün Fizyolojisi ve İçeriği 5. Emzirme Pozisyonları 6. Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması 7. Anne Sütünün Verilmediği Durumlar 8. Meme Sorunları 9. Özel Durumlarda Emzirme Yönetimi 10. Özel Durumlarda Emzirme Yönetimi 11. Kanguru Bakımı 12. Gebelik Ve Emzirme Döneminde Beslenme 13. Süt annelik ve Anne Sütü Bankacılığı 14. Danışmanlık Beceriler
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6009 Ebelik Tarihi 2+0+0 8
Ebeliğin tanımı ve sosyolojik özellikleri, Ebelikte temel kavramlar (İnsan, Aile, Çevre), Dünya’da ebeliğin tarihsel gelişimi, Türkiye’de ebeliğin tarihsel gelişimi, Ebelik eğitiminin amaç ve felsefesi, Ebelik ve Avrupa Birliği, Ebelerin görev, yetki ve sorumlulukları, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin gelişimi, Ebelikte mesleki örgütlenme ve meslek etiği, Vizyon ve misyon konularını kapsamaktadır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6010 Alternatif Doğum Yöntemleri 2+0+0 8
1.Doğum Eylemi- Normal Doğum Eyleminde Rol Oynayan Faktörler 2.Doğum eylemindeki risk faktörleri 3.Doğum ağrısı- Doğum ağrısıyla Başetme (Farmakolojik olmayan yöntemler) -Refleksoloji -Akupunktur-akupresür -Homeopati -Fitoterapi/aroma terapi -Hipnoz 4.Doğum ağrısıyla Başetme (Farmakolojik yöntemler) 5.Alternatif Doğum pozisyonları 6.Suda Doğum-Evde doğum 7.Lamaze Yöntemi 8.Dick read yöntemi/Leboyer yöntemi/Bradley yöntemi/Odent yöntemi 9.Sezeryan sonrası vajinal doğum (SSVD) 10.Plasenta ile ilgili alternatif yöntemler 11.Doğumda epidural anestezi/sezeryan doğumdan epidural anestezi 12.Fetal sağlığın intrapartum dönemde takibi
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6011 Sağlık Uygulamalarında Tamamlayıcı Terapiler 2+0+0 8
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6012 Ebelikte Transkültürel Bakım Uygulamaları 2+0+0 8
Sağlık ve hastalık kültürü, Kültür kavramı, Kültürün sağlıktaki önemi ve yeri, Dünya kültürleri, Sağlıkta kültürel davranışlar, Transkültürel sağlık ve ebelik modelleri, Farklı kültürlerde hasta yakınları ve sağlık personeli ilişkisi, Küresel sağlık sorunları, Ulusal ve uluslararası sağlık politikaları, Kültürlerarası ebelik kavramı ve eğitimde transkültürel yaklaşımlar, Kültürlerarası bakım yaklaşımı konularını kapsamaktadır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6013 Kanıta Dayalı Ebelik Bakımı 2+0+0 8
Temel Kavramlar, kanıt kaynakları ve kanıt kalitesini içerir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6014 Menopozda Ebelik Bakımı 2+0+0 8
Bu ders, klimakteryum dönemindeki kadın ve ailesinin biyopsikososyal bakım gereksinimlerinin tanılanması ve giderilmesine ilişkin bilgi ve uygulamaları içerir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6015 Gebelikte Farmakolojik Ajanlar Ve Toksikoloji 2+0+0 8
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
EBE6016 Akademik Yazma Becerileri 2+0+0 8
Akademik yazma, kaynak gösterme, yazım dili ve raporlama