Türk Dili ve Edebiyatı (YL) (Tezli)
Ders İçerikleri


1. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
TRK5101 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik 3+0+0 8 Zorunlu
Bilimsel yayın ön hazırlıkları, araştırma yöntemleri, APA atıf tekniğinin öğretilmesi, tez çalışması öncesinde plan ve taslak çıkartılması, kütüphaneler, arşivler, çalışma metotları, kaynakça ve dipnot gösterme, önsöz, giriş, özet ve sonuç hazırlama, intihal raporları
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
TRK5103 Osmanlı Dönemi Edebî Metin Tahlilleri 2+0+0 8 Zorunlu
Osmanlı dönemine ait üst seviyeli metinleri okuma, bu metinleri günümüz diline aktarma becerilerini geliştirme, seçilmiş metinler üzerinden hem dilbilgisel yapı hem tarihî/kültürel arka plan okumalar ile anlambilimsel tahliller.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
TRK5105 Klasik Osmanlı Türkçesi Metinleri 1 2+0+0 8 Zorunlu
Klasik Osmanlı Türkçesinin yapı özellikleri, dönemin temel metinleri ve müellifleri öğretilecektir.

2. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
TRK5102 Seminer 0+0+0 8 Zorunlu
Bilimsel yöntemlere uygun şekilde araştırma sorusunun geliştirmesi, kaynak taramasının yapabilmesi, teorik çerçevenin kurabilmesi ve araştırma yönteminin belirlenebilmesi için gerekli teorik bilgilerin verilmesi ve bildiri, makale ya da tez gibi farklı türde akademik araştırmalarının gerçekleştirilebilmesine yönelik deneyimin sınıf ortamında yapılacak örnek uygulamalarla öğrencilere kazandırılması, belirlenecek tarihte seminer sunumu ve anlatımı.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
TRK5104 Metin Tamiri 3+0+0 8 Zorunlu
Manzum metinlerde karşılaşılan problemlerin, metin tamiri yoluyla giderilmesi sağlanacak, çok sayıda örnek metin kullanılacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
TRK5106 Klasik Osmanlı Türkçesi Metinleri 2 3+0+0 8 Zorunlu
Klasik Osmanlı Türkçesinin yapısı, dönemin temel metinleri ve müellifleri öğretilecektir.

3. Yarıyıl

Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTSZorunlu/Seçmeli
TRK5189 Yüksek Lisans Tezi 0+0+0 60 Zorunlu
Öğrencilerin, tez danışmanlarının rehberliğinde Yüksek Lisans Tezi hazırlaması


Bölüm/Program Seçmeli Dersler


Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5001 Edebiyat Kuramları 2+0+0 6
20. yüzyılda gelişen edebiyat kuramları ve kuramcıları, Ferdinand de Saussure, Rus Biçimcileri, Vladimir Propp, Amerikan ve İngiliz Yeni Eleştiricileri, Marksist edebiyat kuramı, Fenomonoloji kuramı, Anlatımcılar, Yapısalcılar, Post-Yapısalcılar, Roland Barthes, Jacques Derrida, Rene Wellek.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5002 Anadolu Sahası Mesnevi Edebiyatı 2+0+0 6
Mesnevî Türünün Anadolu Sahası Türk Edebiyatında Ortaya Çıkışı, Gelişimi, Özellikleri, Belli Başlı Örneklerinin İncelenmesi ile İran ve Arap Edebiyatlarındaki Benzerleriyle Karşılaştırılması.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5003 Klasik Türk Edebiyatı Metin Şerhi Usulleri 2+0+0 6
Osmanlı edebiyatı klasik metinlerinin remizlerini, mefhum ve mazmunlarını tanıma/şerhle ilgili temel bilgiler ve yaklaşımlar.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5004 Klasik Türk Edebiyatı Poetikaları 2+0+0 6
Osmanlı edebiyatının dini ve tasavvufi, tarihî ve sosyal, felsefi ve ilmî kaynakları ve estetik değerler sisteminin tanımları.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5005 Klasik Türk Edebiyatında Sosyal Hayatın İzleri 2+0+0 6
Osmanlı toplum hayatının edebiyata ve klasik şiire yansımaları.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5006 Klasik Türk Edebiyatında Belagat 2+0+0 6
Klasik belâgat bilgisi, bu bilgiler ışığında klasik şiirde beyân, bedii ve meânî unsurları, edebî sanatlar, şiirin selaset ve fesahati, şiirde mana.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5007 Modern Türk Eleştirisinin Eleştirisi 2+0+0 6
Türk Edebiyatı’nda eleştiri türünün doğması ve gelişmesi, Şinasi, Namık Kemal ve Ziya Paşa’da eleştiri, Servet-i Fünun Dönemi’nde eleştiri, Meşrutiyet basınında eleştiri, Ömer Seyfettin ve Türkçe eleştirisi, Yahya Kemal ve öz sanat eleştirisi, Yakup Kadri ve toplumsal eleştiri, Reşat Nuri ve taşra eleştirisi, Nazım Hikmet ve Sosyalist eleştiri, Sabahattin Ali ve siyasi eleştiri, Necip Fazıl Kısakürek ve rejim eleştirisi, Peyami Safa ve medeniyet eleştirisi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve kültür eleştirisi, Orhan Kemal ve emperyalizm eleştirisi, Garip akımı ve dil eleştirisi, Nurullah Ataç, Cemil Meriç, Fethi Naci, Mehmet Kaplan, Berna Moran
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5008 Basın ve Edebiyat İlişkisinin Metinlere Yansıması 2+0+0 6
Siyaset ve edebiyat arasındaki ilişki, siyasi çerçevede basının yeri, basın hayatının edebi eserlere yansıması, gazeteci edebiyatçı yazarlar, Yeni Osmanlılar ve gazete ilişkisi, Namık Kemal ve İbret, Ziya Paşa ve Hürriyet, Ali Suavi ve Muhbir, Mizancı Murat ve Mizan, Servet-i Fünun Dergisi, Mehmet Akif Ersoy ve Sebilürreşad, Yakup Kadri ve İkdam, Halide Edip Adıvar ve Hakimiyet-i Milliye, Cumhuriyet Döneminde Basın-Edebiyat ilişkisi, Resimli Ay, Varlık, Büyük Doğu, Hisar.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5009 Modern Roman Teorileri ve Analizleri 2+0+0 6
Romantik, realist, modern, modernist ve postmodern roman yapısı, içeriği, biçimi, biçemi gibi konular hakkında eleştirmenlerin bakış açıları verilir. Sanatın anlamı, tanımı ve değer ölçütleri hakkında bilgi verilir. Edebiyat-hakikat, edebiyat-psikoloji, edebiyat-toplum ilişkileri hakkında roman örnekleri üzerinden değerlendirmeler yapılır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5010 Sosyal Değişimler Çerçevesinde Modern Türk Şiiri 2+0+0 6
Son iki yüz yıldaki toplum hayatının Türk Şiirine etkisi, son iki yüz yıldaki toplumsal dönemeçler, bu değişimlerin şiirlere yansıması, Tanzimat Fermanı’nın getirdiği bir sosyal yapıda Yeni Osmanlı şiiri, Namık Kemal ve Ziya Paşa, 2. Tanzimatçıların Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hamid’in şiirinde dönemin etkisi, Servet-i Fünun şiirinde Sultan II. Abdülhamid siyasetinin izi, Mehmet Akif şiiri ve II. Meşrutiyet dönemi sosyal yapısı, Yahya Kemal şiirinde eski toplumun izleri, Memleket Edebiyatı şairlerinde Anadolu, Nazım Hikmet şiirinde Memleketimden İnsan Manzaraları, Necip Fazıl şiirinde inanç ve değerler, Orhan Veli şiirinde garipler, Ahmet Hamdi Tanpınar şiirinde eşik ve tarih, Sezai Karakoç şiirinde medeniyet tasavvuru, Behçet Necatigil şiirinde mekan, Hisar şiirinde gelenek, Atilla İlhan şiirinde şehir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5011 Yeni Türk Edebiyatında Metinlerarasılık 2+0+0 6
Metin tahlil metodu olarak metinlerarasılık, edebî eserlerin birbirinden etkilenmesi, alıntılar, gerçek ve kurmaca montajlar, kolajlar, Bahtin’in diyalojizmi, Genette’nin metinlerarasılığı, Roland Barthes ve Julia Kristeva, Türk romanında Metinlerarasılık örnekleri, Şinasi ve Namık Kemal’in metinlerinde eski izleri, Servet-i Fünun romanlarında Metinlerarasılık, Mehmet Akif’in manzum hikayelerinde başka metinlerin etkileri, Ömer Seyfettin’in hikayelerinde eski kaynaklar, Peyami Safa’nın romanlarında gerçek ve kurmaca montajlar, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanlarında geçmişin izi, Tutunamayanlar’da alıntılama, Orhan Pamuk’ta eski metinlerin postmodernist dönüşümü, İhsan Oktay Anar’ın romanlarında geleneksel anlatıların etkisi
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5012 Yeni Türk Edebiyatında Dönemler ve Şahsiyetler 2+0+0 6
Bu derste, Yeni Türk Edebiyatı’nın doğuşunda ve gelişmesinde önemli rol oynayan edebiyat grupları ve şahsiyetler anlatılacaktır. Yeni Osmanlılar, Edebiyat-ı Cedideciler, Fecr-i Aticiler, Milli edebiyatçılar, Memleket edebiyatçıları, Garipçiler, Yedimeşaleciler, 2.Yeniler, Diriliş ve Mavi akımlarında yer alanlar, Hisarcılar vs ele alınacaktır. Ayrıca Türk Edebiyatı’nın bugünkü şekli almasında önemli rol oynayan Abdülhak Hamid, Tevfik Fikret, Mehmet Akif, Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Halide Edip, Yakup Kadri, Reşat Nuri, Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Kemal, Oğuz Atay, Sezai Karakoç, Atilla İlhan, Orhan Pamuk, İhsan Oktay Anar, Hilmi Yavuz, Mustafa Kutlu gibi şahsiyetler ve eserleri hakkında detaylı analizler yapılacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5013 Geçmişten Günümüze Uygur Metinlerinin Tahlili 2+0+0 6
Güneydoğu Türk Lehçeleri arasında yer alan Uygur Türkçesi ve Edebiyatı hakkında genel bilgiler verilir, Uygur Türkçesi gramer özellikleri öğretilir ve sözcükler üzerinde ek-kök tahlilleri yapılır. Geçmişten günümüze Uygur edebiyatı ve bu edebiyat içinde öne çıkan simalar ve eserleri üzerinde metin okumalarıyla uygulamalar yapılır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5014 Türk Dillerinin Mukayeseli Ses ve Şekil Bilgisi 2+0+0 6
Türk dilinin ses ve şekil bilgisinde tarihî seyir içerisinde meydana gelen değişiklikler metinler üzerinden incelenecektir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5015 Özbek Dili ve Edebiyatı 2+0+0 6
Güneydoğu Türk Lehçeleri arasında yer alan Özbek Türkçesi ve Edebiyatı hakkında genel bilgiler verilir, Özbek Türkçesi gramer özellikleri öğretilir ve sözcükler üzerinde ek-kök tahlilleri yapılır. Geçmişten günümüze Özbek edebiyatı ve bu edebiyat içinde öne çıkan simalar ve eserleri üzerinde metin okumalarıyla uygulamalar yapılır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5016 Tarihi Türk Dillerinin Etimolojisi ve Sözlükleri 2+0+0 6
Etimoloji kavramı, etimoloji usulleri ve Türk dili üzerinde hazırlanmış etimolojik sözlükler incelenecektir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5017 Köktürk Harfli Metin İncelemeleri 2+0+0 6
Orhun Yazıtları başka olmak üzere Köktürk harfli metinlerin okuması yapılacak, bu metinler üzerinden Köktürkçenin gramer özellikleri incelenecektir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5018 Geçmişten Günümüze Türk Dilbiliminin Meseleleri 2+0+0 6
Dil Bilimi çalışmalarının başlangıcı ve tarihî gelişimi ele alınacak, Türk dilinin fonetik ve morfolojik özelliklerine değinilecek ve Türk Dil Biliminin problemleri tartışılacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5019 Tarih İçinde Türkçenin Yazımı 2+0+0 6
Başlangıçtan günümüze kadar Türkçenin yazıldığı alfabeler ve bu alfabelerle yazılmış önemli eserler ele alınacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5020 Eski Anadolu Türkçesi Metin İncelemeleri 2+0+0 6
XIII.-XV. yüzyıllar arasında yazılmış Eski Anadolu Türkçesi metinlerinin okutulması ve bu metinlerdeki dil ve imla özelliklerinin incelenmesi.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5021 Çağatay Türkçesi Metin İncelemeleri 2+0+0 6
Çağatay Türkçesi üzerinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verilerek bu dönemde telif edilmiş bazı metinlerin okuması yapılacak, gramer özellikleri incelenecektir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5022 Türkçe Transkripsiyon Metinleri 2+0+0 6
Türkçe transkripsiyon metinlerinin yazarları hakkında bilgi verilecek ve bu eserlerin özellikleri incelenecektir.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5023 Edebiyat ve İdeoloji 2+0+0 6
Bu derste, sanat ve edebiyatın ideoloji ile olan ilişkisi incelenecektir. Edebiyat-gerçeklik ilişkisi üzerinde çeşitli kuramcılar üzerinden yorumlar yapılacaktır. Edebiyatın gizli ya da açık olarak yazarın ya da dayandığı toplumun, kimliğin, fikir gruplarının izlerini değişen ölçülerde taşıdığı göstergebilim çerçevesinde ele alınacaktır. Bu bağlamda özellikle toplumcu gerçekçi ve eleştirel gerçekçi akımlar tanıtılacaktır. Ayrıca Bahtin, Lukacs, Auerbach, Rene Wellek, Terry Eagleton, Althusser, Macherey, Roland Barthes gibi kuramcılar üzerinde durulacaktır.
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5024 Türk Çağdaşlaşma Tarihi 2+0+0 6
Türkiye’de son iki yüzyılda değişen sosyal, siyasi ve kültürel hayat, Osmanlı Devleti’nin parlak dönemlerinde Batı’ya bakışı, Duraklama ve gerileme dönemlerindeki metinler, Yirmisekiz Mehmet Çelebi Sefaretnamesi, Selim III döneminde kaleme alınan layihalar, Mahmut II dönemi siyaseti ve Batılılaşma, Mustafa Sami Efendi ve Sadık Rıfat Paşa’nın risaleleri, Tanzimat Fermanı ve etkileri, Islahat Fermanı ve tepkiler, Yeni Osmanlıların yeni kavramları, Sultan Abdülhamid II döneminde yeni okullar, İkinci Meşrutiyet döneminde değişen siyaset, Cumhuriyet dönemi yeniliklerinde halkın tepkisi ve Ankara romanı, Demokratlar dönemi ve yakın tarih
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5025 Halkbilimi Kuramları 2+0+0 6
Halk bilimi kuramlarının detaylı olarak ele alınması, bu konudaki çalışmaların incelenmesi ve tartışılması
Ders KoduDers Adı(T+U+L)AKTS
TRK5026 Uygulamalı Folkloristik ve Kültür Endüstrisi 2+0+0 6
Uygulamalı Folkloristik, küreselleşme ve kültür endüstrisi kavramları tartışılacak ve küreselleşen dünyada Halk Bilimi ürünlerinin değerlendirilme yollarına değinilecektir.