İstinye Üniversitesi

Cemal KAŞIKÇI Cinayeti Tüm Yönleriyle Değerlendirildi

GÜVSAM (İstinye Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi) ve EPAM (İstinye Üniversitesi Ekonomi ve Politika Araştırma Merkezi) tarafından, Cemal KAŞIKÇI’nın yakın arkadaşı, Türk Arap Medya Derneği Başkanı ve gazeteci Turan KIŞLAKÇI’nın katılmıyla düzenlenen ‘’Suudi Arabistan ve Cemal Kaşıkçı’’ paneli; 15 Kasım 2018 Perşembe günü İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü’nde gerçekleşti. 
EPAM koordinatörü İdris KARDAŞ’ın moderatör olarak yer aldığı panelde, GÜVSAM Başkanı İsmail SAFİ’de konuşmacı olarak katıldı. Türk medyasının Cemal Kaşıkçı cinayetiyle beraber Suudi Arabistan’da yaşanan katliamların, tutuklamaların farkına vardığını belirten Turan KIŞLAKÇI, ‘’Dünya medyası durumun ciddiyetinin farkında değil. Yoksa son bir yılda onlarca kayıp var, onlarca kişi öldürüldü, bunlardan haberimiz olmadı. Olay bizim topraklarımızda olduğu için biz Suudi Arabistan’da böyle şeyler var diyerek konuşmaya başladık.’’ sözleriyle dünya basınının konuya sessiz kaldığını belirtti. Cinayetin arka planının anlaşılabilmesi için Cemal KAŞIKÇI’nın hayatını ve gazeteciliğini anlatan Turan KIŞLAKÇI, Suudi Arabistan tarihi ve yönetimdeki Suud ailesiyle ilgili de bilgi verdi. 
Kaşıkçı cinayetinin bütün dünyayı ilgilendirdiğinin altını çizen İdris KARDAŞ, Türkiye’nin ilk günden beri gerçekleri ortaya koyduğunu ama Suudi tarafın açıklamaları hep geciktirdiğini söyledi. Cemal Kaşıkçı cinayetinin daha çok konuşulacağını ifade eden İdris KARDAŞ, “İstinye Üniversitesi’nde iki araştırma merkezimiz ile bir seminer yapıyoruz bugün. Konumuz çok önemli, uluslararası bir gündem. Sonuçları bakımından da çok önemli ve daha çok konuşacağız. Çünkü bu cinayet sadece Türkiye’yi değil, bütün dünyayı ilgilendiriyor. Bu gibi çalışmaların ve konferansların yapılması da çok değerli” sözleriyle gerçekleştirilen panelin önemine dikkat çekti. Kaşıkçı cinayetinin uluslararası siyasette doğuracağı gelişmeleri değerlendiren GÜVSAM Başkanı İsmail SAFİ, Suudi yetkililerin cinayeti örtbas etmek ve dünya kamuoyunda yer almasını engellemek için bazı ülkelere para verdiğini söyledi.