İstinye Üniversitesi

Geleceğin Şehircilik Anlayışı Konuşuldu

İstanbul Akıllı Şehir Kongresi kapsamında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Mobilitenin Geleceği” başlıklı oturumu İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu moderatör olarak yönetti.

Yenilikçi, çevre dostu, çözüm odaklı, daha yaşanabilir bir kent yaşamı üzerine yapılan çalışmaların tümünü kapsayan “İstanbul Akıllı Şehir Kongresi ve Fuarı”, bu alanda çalışmalar yapan, yatırım yapmak isteyen ulusal ve uluslar arası kesimleri bir araya getirdi.

Fuar alanında büyük şehirlerin ihtiyaçlarına yönelik son teknoloji ürünü çalışmalar tanıtılırken, “Mobilite”, “ İnovasyon ve Teknoloji”, “Enerji”, “Akıllı Toplum”, “Girişimcilik ve Ekonomik Gelişme”, “Büyük Veri ve Kent Yönetimi” ana başlıklarında çok sayıda oturum da düzenlendi. Bunlardan “Mobilitenin Geleceği” başlıklı oturum büyük ilgi gördü.

Ax: son Jonson Foundation Müdürü Peter Elmlund, OuiShare. Ideas for Change Üyesi ve Mobilite Uzmanı Judit Batayé, Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Murat Özdemir, Industry & Society Ericsson Ortadoğu Başkanı Rutger Reman ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Yunus Emre Ayözen’in konuşmacı olarak katıldığı oturumu İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu moderatör olarak yönetti.

Oturumda elektrikli bisikletlerden, sürücüsüz araçlara kadar geleceğin kentsel mobilitesini yapılandıracak teknolojiler ve bu yeniliklerin şehir yaşamında getirecekleri konuşuldu. Şehirlerdeki mobilite sistemlerinin daha sürdürülebilir ve erişilebilir olması için yapılması gerekenler, ulaşımda yeni dengeler sağlanırken karşılaşılan engeller ve mobilite ile artan yaşam kalitesi oturumda konuşulan diğer konular arasındaydı. Soru ve cevaplar kısmı beklenildiği üzere İstanbul’un ulaşım sisteminde yapılması planlanan ve ulaşımın verimlilik ve etkinliğini artıracak yeni projeler üzerine yoğunlaştı. Ayrıca bisikletin İstanbul’da ciddi bir ulaşım aracı olarak kullanılması için yapılan tartışmalar İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin bu konuda önemli projeleri devreye almaya başlayacağı konusunda katılımcıları umutlandırdı.

smart-city