Alman Dış Siyasetinde İdeolojik Tutarsızlıklar

Diriliş Postası
Yayın Türü
Yazılı

ALMANYA'NIN dış politikada Türkiye karşıtı tutumunu İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can Ünver, siz kıymetli okuyucularımız için kaleme aldı.

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can Ünver, "Almanya dış siyasetinde ideolojik tutarsızlık olarak nitelendirilebilecek politik tutum inandırıcı olmaktan uzaktır ve Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni bir sorun teşkil etmekten başka bir şeye yaramayacaktır." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret eden Almanya Dış İşleri Bakanı Annalena Baerbock ülkemizden önce gittiği  Yunanistan'da Türkiye'nin Ege'deki haklarına ilişkin olumsuz ifadeler sarf etmişti. Baerbock bu defa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında Türkiye'nin içişlerine müdahale anlamına gelecek görüşler dile getirdi. Söz konusu Alman bakanın mensubu olduğu koalisyon ortağı Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin öteden beri Türkiye'ye eleştirel yaklaşımları biliniyor. Özellikle son yıllarda, kuruluşundaki ekolojik-sol eğilimli görüşlerinden uzaklaştığı ve "Atlantik odaklı" bir kimliğe kavuştuğu gözlenen eski parti başkanı ve şimdiki federal tarım bakanı Cem Özdemir'in Türkiye'ye yönelik eleştirileri partinin Türkiye politikasını yönlendiriyor. Birbirleriyle yakın ekonomik ilişkiler içinde olan Türkiye ile Almanya'nın son yıllarda gerginliklerden bir türlü kurtulamayan ikili münasebetlerinde bu söylemlerin sanılandan daha fazla etkili olduğu açıkça görülebilir...

Prof. Dr. Osman Can Ünver hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.