Tercihlerini Son Güne Bırakanlar Dikkat!

04/08/2022
Yayın
Sabah Gazetesi
Yayın Türü
Yazılı

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül "En öncelikli dikkat edilmesi gereken puana göre değil, istediğin bölüm üzerine yapılan tercihlerdir" dedi. Özgül "İstemediğiniz bölümü seçtiğinizde psikolojik problemler söz konusu olabilir" diye konuştu.

RUH SAĞLIĞINIZ BOZULABİLİR
Özgül yanlış tercihlerin ruh sağlığında da önemli problemlere neden olduğunu belirterek adaylara şöyle seslendi:
• Olduğun hali gizlediğinde benliğin (kendilik, öz) duygu durumların karmaşık bir hal alır. Bu karmaşık hal hayatında ne yapacağını bilememene yol açar. Bir somaki adımda geçmişe dair öfke, agresyon ve suçluluk duygularım hissetmene neden olur.
• Kendiyle bağ kuramadığında kendini tanıyamamış olma hissiyatı etrafında da her an herkes güvensiz bir hareket yapacakmış gibi hissetmene ve dünyayı tehlikeli bir yer olarak algılamana sebep olur.

MAHALLE BASKINA KANMAYIN

• Gerçek kendine kavuşmak ve gerçek tercih ve ihtiyaçlarınla temasta bulunmak yerine çevresel faktörlerle kendilik yolunda ilerlersen hayatının genelinde pişmanlık duyguları belirli bir zaman soma açığa çıkabilir.
• Şöyle düşün başın kuma gömülü bir halde ve sen o gömülü halden çıkmak yerine hayatını o şekilde devam ettirmeyi tercih ediyorsun. İşte burada hissettiğin duygular oradan senin çıkabilmeni sağlar. Maslovv'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde belirttiği gibi kendini gerçekleştirme adım adım gerçekleşiyor. Bu da kendini tanıma ve eşlik etme yolculuğuyla mümkün; istenmeyen bölüm seçildiğinde, duygu durum problemleri, kendini var edememe ve depresyon gibi psikolojik problemler söz konusu olabilir.

MESLEĞİMİZ KIYAFETİMİZDİR

Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da bilgi veren Özgül "Öğrenciler kendilerini görmek istedikleri bölümü baz alarak tercihlerini gerçekleştirmeli. Üniversite içerisinde aktif olma, kulüplere katılma ve yetkinlik sahibi olmak üniversiteyi üniversite yapan etkenlerdir. Tercih edilecek bölümle birlikte okumak istenen üniversite de iyi belirlenmeli. Bundan kaynaklı en öncelikli dikkat edilmesi gereken puana göre değil, istenilen bölüm üzerine yapılan tercihlerdir. Belirli bir dönem sonra mesleğimiz üzerimize giydiğimiz kıyafet gibi bir hal alır. Günlük hayatımızda o kadar merkezdedir" diye konuştu.

ÇÖZÜM ODAKLI OLUN

Sınavda hedeflediği bir puanı yakalayamayan, istediği bölümü sıralaması yetmeyen adaylara da tavsiyelerde bulunan Özgül, "Hayatının merkezi kişinin kendisidir ve kişinin Tolstoy'un da dediği gibi sadece bulunduğu ana sözü geçer. Bundan dolayı geçmişe değil şimdiye odaklanarak, eğer gerekli performansı gösteremediğini öğrencilerimiz düşünüyor ise bir sene daha hazırlanarak pişmanlık ve olumsuzluk duygularına kapılmak yerine çözüm odaklı yaklaşabilmelerini öneririm'' dedi.