İstinye Üniversitesi’nde Bilime Yenilikçi Bakış: III. Genç İVEK Öğrenci Zirvesi

İstinye Üniversitesi (İSÜ), 21 Aralık 2023 tarihinde ev sahipliği yaptığı III. Genç İVEK Öğrenci Zirvesi ile gençlerin bilimle buluştuğu etkileyici bir gün yaşadı. İlaç, Eczacılık, Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı'na (İVEK) bağlı bir oluşum olan Genç İVEK, sağlık alanında eğitim alan gençleri destekleyerek, donanımlı, sağlık sektöründe etkin rol oynayan ve sürekli olarak kendini geliştiren bireyler olmalarını amaçlayan faaliyetlere odaklanmaktadır.

İstinye Üniversitesi Vadi H Yerleşkesi’ndeki Genç İVEK Öğrenci Zirvesi, İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başladı. Ardından, Ömer Yusuf Topçu Hocamız tarafından icre edilen eserlerden oluşan piyano resitali, dinleyicilere unutulmaz anlar yaşatarak sanatın evrenselliğini hissettirdi.

İVEK Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Tanrıverdi Kaya'nın açılış konuşmasıyla başlayan zirve, bilimseverleri bir araya getirerek son bilimsel gelişmelerin paylaşılmasına ve tartışılmasına olanak verdi. İVEK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Tokaç'ın bilim ve özgürlük vurgulu konuşması, katılımcıların büyük ilgisini çekti.

İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akdemir’in konuşmasından hemen sonra, sahneye çıkan Rektörümüz Prof. Dr. Erkan İbiş'in gençlere yönelik inovatif bakış açısı ve teknoloji ile gelecek konusundaki değerli yorumları, zirve boyunca büyük bir merakla takip edildi. Rektör, gençlerin karşılaştığı çağın dinamik zorluklarına karşı geliştirdiği çözüm önerileri ve onlara dair gözlemlerini aktardığı sözlerle, onlara ilham verdi. Ayrıca, teknolojinin hızlı evrimine dair vizyoner yaklaşımı, dinleyicilere geleceği daha net bir şekilde görebilme konusunda fırsat sundu. Rektör İbiş'in konuşması, gençler arasında hem heyecan uyandırdı ve hem de geleceğe dair umutları pekiştirdi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, büyük bir ilgiyle karşılanarak, III. Genç İVEK Öğrenci Zirvesi'ne katılım sağladı. Kendisi, etkinlikte gençleri bilim dünyasının heyecan verici yolculuğuna davet ederek, son gelişmeleri detaylı bir şekilde aktardı. Mandal'ın bilgi dolu sunumu, gençlerin merakını cezbetmenin ötesinde, bilimin gelecekteki potansiyelini ve topluma kattığı değeri vurgulayarak, bilimsel keşiflere duyulan önemi pekiştirdi. TÜBİTAK Başkanı, gençleri bilim ve teknolojinin yaratıcı gücüyle buluşturarak, onlara ilham verici bir perspektif sunmuş oldu.

Zirvenin açılış oturumunda, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy'un sunduğu "İklim Değişikliği ve Sağlık: Gelecekteki Tehditler ve Çözüm Yolları" başlıklı sunum, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki olası etkilerini ve bu konudaki çözüm yollarını ele aldı. Özsoy, küresel iklim değişikliğinin artan sıcaklık, hava kirliliği ve doğal felaketler gibi faktörlerle birlikte insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini detaylı bir şekilde açıkladı. Aynı zamanda, çevresel sürdürülebilirlik ve yeşil enerji gibi önlemlerin, iklim değişikliği ile mücadelede sağlık alanında olumlu etkiler sağlayabileceğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Burcu Özsoy'un etkileyici anlatımı, katılımcıları iklim değişikliği ve sağlık arasındaki bağlantılar konusunda bilgilendirdi ve zirvenin önemli bir başlangıcı oldu.

Zirve’nin "Bilim Akademisi Oturumu"nda, İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk, bilim dünyasına önemli katkılarda bulunan genç araştırmacıları destekleyen "Genç Bilim İnsanları Ödül Programı-BAGEP" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Ayça Bal Öztürk'ün bu oturumdaki sunumu, genç bilim insanlarının teşvik edilmesi ve kariyerlerine yönelik desteklenmeleri amacıyla hayata geçirilen BAGEP programının önemini vurgulayarak bilimsel başarıya olan katkılarını ele aldı.

İstinye Üniversitesi’ndeki Genç İVEK Zirvesi’nin 3. ve 4. Oturumlarında sektörden gelen konuklar yer aldı: Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran “Sektörde Lider Eczacı-Geçmişten Geleceğe Kariyer Yolculuğu” ve Amgen Biyoteknoloji Pazara Erişim ve Geri Ödeme Direktörü Dr. Bilgen Dölek “Biyoteknoloji: Bilimin İlaç Gelişimindeki Önemli Rolü” konulu sunumlarıyla, genç bilimseverlere ve tüm katılımcılara katılımcılara sektördeki yenilikleri anlama ve bu alanlarda kariyer yapma konusunda motivasyon verici bilgiler sundu.

İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin ağırlığının hissedildiği etkinlikte İSÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pınar Çakır Hatır ve İSÜ Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayfer Atav tarafından yapılan teknoloji konulu sunumlar etkinliğe farklı bir perspektif kazandırdı. Zirvenin son oturumunda ise, İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi akademisyenlerimizden Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aydemir Hocamız “Akademiden Kozmetik Sektörüne: Bir Kariyer Serüveni” konulu büyük ilgi gören sunumuyla yer aldı. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Darıcı ise “Sağlıkta Yapay Zeka” konulu aktarımı ile zirve sonunda katılımcılara, sağlık sektöründeki geleceğin dönüşümüne dair önemli bakış açıları sunarak, yapay zekanın sağlık alanındaki etkilerini anlatarak, bilim ve teknolojinin yakın dönem gelişimine ışık tuttu.

İstinye Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki organizasyon, başta genç bilimseverler olmak üzere tüm katılımcılara sektördeki yenilikleri anlama ve kariyer yapma konusunda motivasyon verici bilgiler sundu.