Farkındalık İçin Çizgi Filmlerde Engelli Bireylere Yer Verilmeli

Yeni Akit
Yayın Türü
Yazılı

Toplumsal hayatımızın bir parçası olan engelli bireylerin çizgi filmlerde yeterince temsil edilmemesi, çocukların engelli gerçeğini öğrenmesini zorlaştırıyor. İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybike Serttaş, yetersiz temsil nedeniyle izleyicilerin, engelli bireyleri 'görülmemesi gereken özneler' olarak kodladığı bilgisini paylaştı.
Bu çizgi dizileri izleyerek sosyalleşen ve hayatı anlamlandıran çocukların, engelli olma gerçeğini öğrenmeden büyüdüğünün altını çizen Serttaş, şu değerlendirmede bulundu:

ZİHİNSEL BİR DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

"Bunun sonucunda çocuklar gerçek hayatta, okulda engelli arkadaşlarıyla karşılaştıklarında onları doğrudan ötekileştiriyor. Zihinsel bir dönüşüm gerçekleştirmemiz ve engelli bireylerin hem ekrandaki hem de hayattaki engellerini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Buna da çizgi dizileri kullanarak çocuk yaşta başlamalıyız. Bugünün çocukları yarının zihniyetini belirleyecek."