İSÜ Tıp Fakültesi, Moğolistan'da Serebral Palsi Tedavisinde Öncü Bir Adını Attı...

01/08/2023
Yayın
Medikongre
Yayın Türü
Yazılı

Liv Vadi İstanbul Pediatrik Nöroşirürji Anabilim Dalı hekimlerinden ve İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Hiçdönmez, Moğolistan Sağlık Bakanlığının daveti üzerine Moğolistan'a giderek burada, çocuklarda serebral palsi (beyin felci) sonrasında görülen spastisite tedavisinde önemli bir adım atılmasına öncülük etti. Moğolistan'da ilk kez gerçekleştirilen bu operasyonlarda Prof. Dr. Hiçdönmez, 'Üçüncü Devlet Hastanesi'nde 3-8 yaş arasındaki beş Moğol çocuğa Selektif Dorsal Rizotomi (SDR) ameliyatı yaptı.

Bu operasyonlarla, aşırı kasılan kas grupları belirlenerek dorsal duyu sinirleri belirli oranlarda kesilerek, yeterli ve önemli bir gevşeme sağlandı.
Ameliyat sonrasında her hastaya yoğun fizyoterapi uygulandı ve altı ay sonra gerçekleştirilen ikinci ziyarette çocukların daha iyi durumda olduğu görüldü. Spastisite ve serebral palsi, selektif dorsal rizotomi girişimleri uzmanı olan Prof. Dr. Hiçdönmez, Moğol meslektaşlarıyla yapılan iş birliği sayesinde hastaların tedavilerinin sürdüğünü ve gelecekte daha iyi sonuçlar elde edilmesini umduklarını söyledi.
Serebral palsi, çocuklarda beyin felci sonrasında kol ve özellikle bacaklarda görülen sürekli kasılmaların neden olduğu bir durum.