İstinye Üniversitesi

Doç. Dr. Aybike Serttaş, Engelli Karakterlerin Yetersiz Temsilini AA’ya Değerlendirdi

Çizgi filmlerde engelli karakterlerin yetersiz temsil edilmesi, çocukların engellilik gerçeğini anlamasını zorlaştırıyor. İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybike Serttaş, Anadolu Ajansı’na konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Aybike Serttaş, engelli karakterlerin çizgi dizilerde ve diğer yapımlarda yeterince temsil edilmediğini belirtti. Bu eksik temsil nedeniyle izleyicilerin, engelli bireyleri "görülmemesi gereken özneler" olarak algıladığını ve onları ‘ötekileştirdiğini’ ifade etti. Serttaş, röportajda, çocukların çizgi diziler aracılığıyla engellilik gerçeğini öğrenmeden büyüdüklerini ve bu nedenle gerçek hayatta engelli arkadaşlarıyla karşılaştıklarında onları ötekileştirdiklerini vurguladı.

Doç. Serttaş'a göre, çocukların zihinsel dönüşümünü desteklemek ve engelli bireylerin hayatta karşılaştıkları engelleri ortadan kaldırmak için çizgi dizilerde engelli karakterlerin daha fazla ve gerçekçi bir şekilde temsil edilmesi gerekiyor.

Hocamız, engelli karakterlerin gerçekçi bir şekilde temsil edilmesinin, izleyicilerin engellilik konusundaki bakış açılarını olumlu yönde etkileyeceğini ve toplumsal ötekileştirmeyi azaltabileceğini belirttikten sonra, yapımcılar ve senaristlerin bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Röportaj için link: t.ly/fYHzO

Doç. Dr. Aybike Serttaş