İstinye Üniversitesi

Higgs Bozonu Keşfinin 10. Yılı

CERN’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki iki büyük deney olan ATLAS ve CMS’de gerçekleştirilen çalışmalarda; yaklaşık yarım asırdır araştırılan ve temel parçacıkların kütle kazanmasını açıklayan Higgs Bozonu özelliklerini taşıyan parçacığın ilk izlerinin bulunmasının üzerinden tam 10 yıl geçti. Türkiye’den fizikçilerin de katkı sunduğu çalışmalarda akademik kariyerlerine İstinye Üniversitesi’nde devam eden akademisyenler de yer almıştı. 

Yaptıkları çalışmalarla evrensel bilime katkı sağlayan İstinye Üniversitesi (İSÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Temel Bilimler Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin ile Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sertaç Öztürk ve Doç. Dr. Andrew Beddall, Temmuz 2012 yılında gerçekleşen Higgs bozonu keşfinde imzası bulunan akademisyenler arasında yer alıyordu. İSÜ Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği araştırma grubu halen CERN-ATLAS, CERN-CAST, CERN-FCC, BNL-srEDM ve CAS-BESIII gibi uluslararası iş birliklerinde araştırmalarını sürdüren toplam beş öğretim üyesi ve iki doktora sonrası araştırmacıdan oluşmakta ve temel araştırmaların tetiklediği ileri teknolojilerin ülkemizin bilim ve teknoloji kültürünü beslemesi amacıyla planlı olarak büyümesini sürdürmektedir.

İlk fikri 1980’li yıllarda ortaya atılan; hazırlığı, veri alımı, analizleri on yıllarca süren ve yaklaşık 2040’a kadar takvimi bulunan dünya biliminin bu en kapsamlı ortak çalışmasının önemli adımlarından biri olan Higgs Bozonu’nun keşfinden bir yıl sonraki Nobel Fizik Ödülü, keşfi kuramsal olarak öngörmüş olan fizikçilere verilmişti.
 
Higgs Bozonu hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.