İstinye Üniversitesi

İnsan Zekası, Yapay Zeka ve Sağlık Zekası Konferansı Gerçekleşti

İstinye Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği tarafından düzenlenen İnsan Zekası, Yapay Zeka ve Sağlık Zekası konferansı farklı alanlardan akademisyenler ve Türkiye’de Kim Milyoner Olmak İster yarışmasını kazanan ilk kişi olan Arda Ayten’in konuşmalarıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Melih Bulut, “Yapay zekanın ve teknolojilerinin sağlık alanında kullanılmasıyla ‘sağlık zekası’ kavramı oluştu. Türkiye yapay zekada çok hızlı gelişme kaydediyor. Çin, ABD ve Hindistan yapay zeka konusunda önde olan ülkeler. Türkiye de hemen onların arkasından geliyor. Gençlerin yapay zekaya muazzam bir ilgisi var. Öğrenciler bütün üniversitelerde yapay zeka kulüpleri kuruyor. Kendilerini hemen adapte ediyorlar ve üretim yapıyorlar. O yüzden hızla ilerliyoruz ve kendimizi geliştiriyoruz. Dünya çapında sağlıkta yapay zeka projeleri yapan arkadaşlarımız var” diye konuştu.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Özdemir, insanlığın yeni elektriği olarak tarif edilen yapay zekaya henüz geçilmediğini, insanlığın ‘yapay dar zeka’ aşamasında olduğunu söyledi.

Dr. Özdemir, “Yapay dar zeka tehlikeli çünkü amaç yanlışsa, yanlış öğretilirse yanlı ve yanlış sonuç elde edebilirsiniz. İnsanlık şu anda yapay dar zekanın bitişinin başlangıcındadır” dedi. Özdemir toplum için faydalı olmanın önemine dikkat çekerek yapay zekanın doğru kullanılmasıyla topluma faydalı çıktılar elde edilebileceğinin altını çizdi.

Türkiye’de Kim Milyoner Olmak İster Yarışması’nı kazanan ilk kişi ve Tıp Fakültesi Öğrencisi olan Arda Ayten, insanların genel olarak önemli hatalar yaptığını ve bu hataların bizleri bilimsel kıldığını söyledi. Ayten, “200 yıldan beri yapılamayanlar yapay zeka ile yapılmaya başlıyor. Ön yargı oluşturmadan her zaman daha iyisini yapmak için çalışmalıyız.” Dedi.

Imperial College London Öğr. Üyesi Türkay Kart, tıpta yapay zeka uygulamalarının geliştirilebilmesi için veri, teori ve programlamanın gerekli olduğunu ifade ederken “Veri bir bakıma yapay zekanın petrolüdür.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mürsel Haspulat, sanal gerçeklik ile ilkyardım uygulamalarının gerçekleşmeye başladığını ve yeni tıp eğitimi deneyim temelli, interaktif olarak oyunlaştırmayı da işin içine dahil etmesi gerektiğini belirtti.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Köylüoğlu, sağlık alanında her şey değişiyor artık daha akıllı olmak gerektiğini ve tanı le tedavinin arasında köprü olarak sağlık zekasının kullanılması gerektiğini belirtti.