İstinye Üniversitesi

Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkezimiz Açıldı

11 ili etkileyen, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde on binlerce canımız hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı. Yaralanan bine yakın vatandaşımız uzuv kaybı yaşarken, yeni hayatlarına alışma süreçleri de sancılı oldu.

Bizler de İstinye Üniversitesi olarak hem depremzedeleri unutmamak hem de sosyal sorumluluğu paylaşmak adına uzuv kaybı yaşayan ampute bireylere destek için ‘Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi’ni kurduk.

Merkez açılışı öncesi, düzenlenen panelde konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nurgül Dürüstkan Elbaşı protezlerin yetişkinlerde 2 yıl, çocuklarda da 6 ayda bir değişmesi gerektiğini belirterek sürdürülebilirlik ve topluma katkı noktasında çalışmanın son derece önemli olduğunu söyledi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Yasemin Buran Çırak ise zihinsel, sosyal ve bedensel olarak travma yaşamış depremzedeleri unutmamak, onları anlamak adına ‘Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi’ndeki çalışmaların son derece önemli olduğunu kaydetti. Ampute bireylerin yeniden özgüven kazanmasının toplumun kabulü ve destekleyici tavrı ile mümkün olabileceğini belirten Buran Çırak, merkez açılışı sonrası gerçekleştirilen çalıştay ile de farkındalık kazanımının hedeflendiğini söyledi.

“SOSYAL SORUMLULUK BİR TOPLUMUN VİCDANIDIR”

Panelde konuşan Rektörümüz Erkan İbiş ise deprem sonrası uzuvları ampüte edilen bireyler için çalıştıklarını belirterek, ”Sosyal sorumluluk bir toplumun vicdanıdır.”  dedi. İstinye Üniversitesi olarak asrın felaketinin ardından hemen yardım kampanyaları başlattıklarını belirten İbiş, süreci bir adım daha ileri taşıyarak MLP Care grubu ile Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi’ni kurduklarını söyledi.

Merkezimizde sadece depremzedelere değil, ampute gazilerimize ve uzuv kaybı yaşayan vatandaşlarımıza da destek verileceğini belirten İbiş, ayrıca proje, araştırma ve patentler de çıkarılacağını böylece yüzlerce kişiye dokunacaklarını ifade etti.

Panelde sunum yapan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Salduz da Protez-Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi açılışı öncesi amputasyonun cerrahi süreçleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Galata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Habibe Serap İnal ise ampute bireylerin rehabilitasyon süreçleri hakkında bilgi verirken, protez ve ortez çalışmalarında son gelişmeleri paylaştı.

ENGELSİZ YAŞAM İÇİN KOLEKTİF ÇÖZÜMLER 

Açılış öncesi panelde konuşan Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) başkanı Ercan Tutal ise engelsiz yaşam için ürettikleri kolektif çözümleri ve gönüllülük esasına dayalı çalışmaları paylaştı. Depremzedelerin kısıtlı imkanlarla protezlerine ulaştıklarını, bazılarının ise kendilerine uygun olmayan protezleri kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Tutal, bu merkez sayesinde birçok ampute bireyin ihtiyaçlarına cevap bulabileceğini söyledi.