İstinye Üniversitesi

''Aktif Zırhlamalı Gama Sondası Geliştirilmesi'' Projesi

İstinye Üniversitesi Temel Bilimler (Fizik) Dr. Öğr. Üyesi Onur Buğra Kolcu’nun yürütücüsü olduğu “Aktif Zırhlamalı Gama Sondası Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK-1005 Ulusal Yeni̇ Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında, 298.010 TL bütçe ile 18 ay süreyle desteklenmeye hak kazandı. 

Disiplinler arası yürütülecek olan projenin ekibinde, İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Emel Ceylan Günay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taylan Yetkin, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Nükleer Algılayıcılar ve Robotik Uygulama ve Araştırma Merkezi̇ uzman araştırmacılarından Dr. Aydın Tarık Zengin görev alacak. 
 
Sentinel lenf düğümlerinin lokalizasyonunda kullanılan sintilasyon tabanlı gama sondasının aktif zırhlama yöntemiyle geliştirilmesini konu alan proje, ülkemizde üretimi yapılmayan gama sondasının ticari gama sondalarından farklı bir tasarımla geliştirilmesi hedefliyor. Üretilmesi planlanan prototiple ülkemizin teknolojik bağımlılığını azaltacak bir potansiyelin açığa çıkarılması projenin temel motivasyonunu oluşturmaktadır.