İstinye Üniversitesi

İstinye Üniversitesi, CERN ve DESY ile Liseli Öğrencilere Bir Kez Daha Bilim Dünyasının Kapılarını Araladı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN ve Alman Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı DESY'nin ortak organizasyonu olan “Liseler İçin Demet Hattı (BL4S)” yarışması bilgilendirme etkinliği İstinye Üniversitesi’nde bu yıl da başarı ve yüksek katılımlı bir organizasyon ile gerçekleştirildi. 

İstinye Üniversitesi'nin gelenekselleşen organizasyonlarından olan etkinlikte bu yıl da bilim dünyasının geleceğine adım atmaya hazırlanan pozitif bilimlere meraklı lise öğrencileri, yarışma hakkında kendilerine aktarılan detaylı bilgiler ışığında, gelecek projeksiyonlarına dönük motivasyonlarını artırdılar. CERN ve DESY'de kendi deneylerini yapma hedefiyle farklı liselerden gelen katılımcılar, İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsündeki organizasyonda buluştu. Yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu da olan İstinye Üniversitesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, öğrencilerin merak ettikleri konulardaki sorularını cevapladı.

2024 yılında 10’uncu yaşını kutlayacak olan BL4S için, CERN’in Proton Senkrotronunun bir ışın hattında yapılacak iki deneyin yanı sıra, DESY-II Senkrotronunun bir ışın hattında da deney gerçekleştirilecek. Proje için uygun deney tekliflerini sunan tüm genç katılımcılar, bir katılım sertifikası alacaklar. Listeye alınan takımlara ve en iyi video ve ‘kamuoyu çalışmaları’ tekliflerine sahip takımlara da ek ödüller verilecek yarışmada, toplamda 40 takımın kazanma şansı olacak.

Liseler İçin Demet Hattı - BL4S, geleceğin bilim insanlarının yeteneklerini sergileyerek CERN ve DESY gibi önemli araştırma merkezlerinde deney yapma fırsatı bulmalarını hedefliyor. Etkinlik, her yıl İstinye Üniversitesi’nde bir araya gelen katılımcılara bilim dünyasının bir parçası olmaları için güçlü bir motivasyon kaynağı oluyor.  

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN ve Alman Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı DESY ortaklığında düzenlenen “Liseler İçin Demet Hattı (BL4S)” yarışması ile ilgili bilgilendirme etkinliği, bu yıl İstinye Üniversitesi tarafından 13 Ocak 2024 tarihinde İSÜ Topkapı Kampüsü Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yarışma kapsamında mühendislik, fizik ve teknoloji alanlarına ilgi duyan ve bilim dünyasına adım atmak isteyen lise öğrencileri, takımlarıyla birlikte CERN ve DESY’ye gitme şansı elde edebilmek için şanslarını artıracak bilgilendirme toplantısında yer aldılar. “Okullar İçin Demet Hattı Yarışması Bilgilendirme Etkinliği”ne katılan lise öğrencileri ile, CERN’de ve DESY’de kendi deneylerini yapma fırsatı yakalayacakları yarışmaya dair yapısal ve parçacık fiziği hakkında bilgiler paylaşıldı. 

Prof. Dr. Serkant Ali Çetin tarafından organize edilen ve İstinye Üniversitesi için geleneksel nitelik kazanan CERN projesi “Liseler İçin Demet Hattı (BL4S)”, genç öğrencilerin temel bilimlere ilgilerini ortaya koymalarına fırsat tanıyan proje odaklı bir etkinlik olarak dikkat çekiyor. CERN ve DESY ortaklığındaki BL4S yarışması hakkındaki bilgilendirme toplantısı etkinliği, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen lise öğrencilerinin katılımıyla yine büyük ilgi gördü. 

Parçacık fiziği özelinden çıkarak, teknoloji ve bilim konusunda geniş ölçekte bilgi üreten ve araştırmacılara bünyesinde yer açan CERN tarafından on yıldır tekrarlanan BL4S yarışmasına dünya genelinden katılım sağlanıyor. Kendi deneylerini üst düzey bir laboratuvar ortamında gerçekleştirmek için kıyasıya yarışan liseliler arasında bulunan Türkiye temsilcisi ekipler, son yıllarda devamlılık kazanarak kurumsallaşan yarışmaya 300’e yakın yarışmacı takım ile en yoğun katılımcı sağlayanların başında yer alıyor. Bu yıl da “Okullar İçin Demet Hattı Yarışması” bilgilendirme toplantısı, yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’in ilgi çeken sunumu ile zenginleşti. CERN ve DESY’de deney yapma fırsatını kazanmak isteyen liseliler, Kabataş Erkek Lisesi, Beşiktaş Anadolu Lisesi, Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi, TED Sakarya Koleji, Vefa Lisesi, Robert Kolej, Özel Lüleburgaz Akım Koleji, Özel Kariyer Fen Lisesi, Samsun Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi, Özdemir Sabancı Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi, Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi, Çemberlitaş Anadolu Lisesi, Beyoğlu Anadolu Lisesi, Beykoz Fen Lisesi, Aydın Fen Lisesi, Ataköy Anadolu Lisesi, Balıkesir Şehit Turgut Solak Fen Lisesi, Bahçelievler Birey Anadolu Lisesi gibi farklı eğitim kurumlarından gelerek etkinlik hakkında kapsamlı bilgi aldılar.