İstinye Üniversitesi

Prof. Dr. Nezih Erdoğan'ın Sinema Tarihimize Işık Tutuğu Etkinlik Londra’da Büyük İlgi Gördü

Sinemanın İstanbul’a Gelişi ve Erken Dönem Sineması” etkinliği Londra Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Birkbeck University of London işbirliğiyle gerçekleşti. YEE, Birkbeck University of London’da misafir akademisyen olarak görev yapan İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi kadromuzun değerli üyesi Prof.Dr. Nezih Erdoğan, “Sinemanın İstanbul’a Gelişi ve Erken Dönem Sineması” üzerine konuşma yaptı. 

İstinye Üniversitesi’nde Film Teorisi, Film Tarihi ve Hikâye Anlatıcılığı dersleri veren ve Türkiye’nin değerli sinema tarihçilerinden Prof.Dr. Erdoğan, etkinlikte İstanbul'da XIX. yüzyılın sonlarından XX. Yüzyılın ilk dönemleri arasında sinemanın tarihî evrimini anlattı. ‘Seyirci’ ve modern dünya üzerine etkileyici bir tartışma yaratarak büyük ilgi gören sunum, sinemanın oluşum yıllarındaki önemli gelişmeleri ele almasının yanında, İstanbul’da ‘sinemanın doğuşu’ hakkında özel bilgileri sinemaseverlerin değerlendirmesine sundu. 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Birkbeck Üniversitesi’nden Profesör Ian Christie, Erdoğan’ın Türk sineması çalışmalarına yaptığı katkıları vurguladı. Profesör Nezih Erdoğan, özelde imparatorluk başkentinde genelde ise periferide yaşayan tüm seyircinin sinema ile tanışmaları öncesinde zihinlerinde yer alan ‘Karagöz Hacivat’ gibi görsel ve işitsel medyanın kullanıldığı sosyokültürel etkinliklerin hafızalardaki yerini katılımcılara anlattı. Sinemanın 1896’da elektrik olmadığı için gaz lambalarıyla aydınlatılan ilk teknik imkanlarla başladığını anlatan Prof. Erdoğan, sinemanın Şehzadebaşı’nda bir ‘Ramazan etkinliği’ olarak tanıtıldığını ve modernlik ile gelenek arasında bir köprü kurduğunun altını çizdi. Prof. Erdoğan sunumunda bunlar hâricinde, sinemanın şehre gelişi ile birlikte izleyicide yarattığı hayret, orta oyununun sinemaya etkisi, sinemanın propaganda ve sansür aracı olarak kullanımı ve şehrin kültürel ve siyasi dönüşümüne yansıması gibi konular hakkında da bilgi aktarımında bulundu.