İstinye Üniversitesi

Ritmimizin Kognitif Fonksiyonlarımıza Etkisi

İstinye Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (İSÜSEM) tarafından düzenlenen ve Bonn Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Soyhan Bağcı’nın konuşmacı olarak katıldığı Covid19 Pandemisinde Değişen Sirkadiyen Ritmimizin Kogniftif Fonksiyonlarımız Üzerine Etkisi etkinliği, çevrim içi olarak gerçekleşti.

Pandemi dönemi nedeniyle uygulanan kısıtlamaların ritmimiz ve fizyolojimiz üzerindeki etkilerini değerlendiren Dr. Soyhan Bağcı, 65 yaş üstü bireylerin ritim farkları nedeniyle oluşan sağlık sorunları konusunda almaları gereken tedbirleri anlattı. Ritim farklarının temelinin doğal gün ışığı ile yapay gün ışığı değişiminden kaynakladığını söyleyen Bağcı, ışığın boyutları ve vücudumuza etkileri hakkındaki temel bilgileri katılımcılarla paylaştı. Melatonin sentezinin gündelik hayatımıza etkisi hakkında ayrıntılı bilgi veren Soyhan Bağcı, ‘’Melatonin karanlıkta salgılanan bir hormondur. Gözlerimizdeki retina bölümü ortamdaki ışık durumunu beyne iletir ve salgılama süreci başlar. Yaşlandıkça melatonin salgılama azalır. Yaşlıların nazaran daha az uyuma nedenleri budur.’’ dedi.

Melatonin hormonunun ritmi düzenleyici ve kontrol edici etkilerini anlatan Dr. Soyhan Bağcı, gece ve gündüz dengesinin bağışıklık sistemini koruduğunun altını çizdi. Her canlının biyolojik bir ritmi olduğunu hatırlatan Bağcı, ‘’Vücudumuz gün içindeki doğal ışıklara göre bir ritim oluşturuyor. Biyolojik saatle ilişkilendirdiğimiz bu konu sirkadiyen ritmi de belirliyor. Sirkadiyen ritim her ne kadar genetik olarak kodlanmış olsa da günlük olarak gün ışığı ile tekrar ayarlanmaktadır.’’ sözleriyle sirkadiyen ritim ile ilgili bilgi verdi.

Yanlış ortam ışığı kullanımı ve aydınlatma hakkında bilgi veren Soyhan Bağcı, Türkiye’de kullanılan aydınlatma araçlarının genel durumunu değerlendirdi. Sağlıklı bir yaşam için gün içinde yeteri kadar gün ışığına maruz kalınması gerektiğinin altını önemle çizen Bağcı, yanlış ışık altında uyumanın da ciddi sağlık problemleri yarattığını belirtti.