İstinye Üniversitesi

Türk Tarihinin Dönüm Noktası

18 Mart 1915 Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından bir olmuştur. 19. yy boyunca 1911 Trablusgarp ve 1912 Balkan Savaşları’nda alınan yenilgiler yüzünden yorgun ve bitap düşen Türk ulusunun üzerine düşen ataletten sıyrılarak yeniden uyanması ve tekrar hak ettiği gibi büyük bir ulus olması için gereken silkelenme ‘Çanakkale Zaferi’ ile gerçekleşmiştir. Hiç şüphesiz ki, bu zaferin elde edilmesini sağlayan Türk milletinin cesaretine, bağımsızlık aşkına ve gücüne inanan ve bir ulusu etrafında toplayarak bu inancı sonsuz kılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu’nun değişik bölgelerinden gelen askerlerin tek bir vücut olmasını sağlayarak, zamanın süper güçleri olarak nitelenen İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı muhteşem bir zafer kazanılmasını mümkün kılmıştır. Bu zafer ile Türk milletinin vatan sevgisi ve beraberliği tekrardan pekişmiş, Türk milleti ulus olarak tek bir hedefe yoğunlaşınca başaramayacağı bir şey olmadığını bütün dünyaya göstermiştir.

Birinci Dünya Savaşı’ndan alınan yenilgiye ve birçok cephede verilen binlerce şehidimize rağmen, Çanakkale’de 18 Mart tarihinde yeniden uyanan Türk ruhu Kurtuluş Savaşı’nda milletimizin göstermiş olduğu fedakarlığın mihenk taşı olmuştur. Çanakkale Savaşları’nda Türk ulusunun bir nesli vatan müdafaası için kendini feda etmiştir. Bu nedenledir ki; asker, sivil, kadın, erkek, çocuk fark etmeksizin Türk milletinin her ferdi bugün yaşadığı bu güzel vatanın; Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakıma temelinin atıldığı Çanakkale Zaferi’ni iyi bilmeli ve 18 Mart 1915 tarihini her zaman saygıyla yad etmelidir. Unutulmamalıdır ki geçmişte atalarımızın yaptıkları fedakârlıklar sayesinde bugün bağımsız bir devlette kendi bayrağımız altında yaşamaktayız.

Hayatı pahasına bu vatanı koruyan atalarımıza lâyık olabilmek ve Türk milletini ve bayrağını hak ettiği yere tekrardan çıkarabilmek için millet olarak yılmadan ve durmadan çalışmalıyız. Hayatını hiçe sayarak savaşan ve büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi uğrunda nice güneşlerin battığı hilalin her zaman yükseklerde dalgalanmasını sağlayan aziz şehitlerimizi saygı ile yad ederken, aziz Türk ulusunun 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni İstinye Üniversitesi olarak kutlarız.

Bu kutlu ve onurlu günü tüm Türklere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına şükran ve saygılarımızla...

Dr. Öğr. Üyesi Suat Eren Özyiğit
Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı