09/09/2026
International Conference on Artificial Intelligence Research and Application (ICAIRA2026), 2-3-4 Eylül 2026 tarihlerinde İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü H-Blok Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Başkanlığını İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhami Çolak'ın yaptığı konferans, IEEE IES ve IAS desteğiyle IEEE standartlarında düzenlendi.
Yapay zekâ araştırmaları ve uygulamalarının farklı alanlarda ele alındığı International Conference on Artificial Intelligence Research and Application (ICAIRA2026), 2-3-4 Eylül 2026 tarihlerinde İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü H-Blok Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
ICAIRA2026'nın başkanlığını İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhami Çolak yaptı. IEEE IES ve IAS tarafından desteklenen konferans, IEEE standartlarında organize edildi.
Yapay Zekânın Farklı Alanlardaki Uygulamaları Ele Alındı
Konferansta yapay zekâ alanındaki farklı araştırma ve uygulama başlıkları ele alındı. ICAIRA2026'nın konu başlıkları arasında;
Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme, Sinir Ağları ve Bulanık Sistemler, Doğal Dil İşleme, Bilgisayarlı Görme ve Görüntü İşleme, Robotik ve Otonom Sistemlerde Yapay Zekâ, Takviyeli Öğrenme ve Optimizasyon, Üretken Yapay Zekâ ve Büyük Dil Modelleri, Açıklanabilir Yapay Zekâ, Sağlık ve Biyomedikal Mühendisliğinde Yapay Zekâ, Güç Elektroniği ve Yenilenebilir Enerjide Yapay Zekâ, Siber Güvenlikte Yapay Zekâ, Eğitim ve E-Öğrenmede Yapay Zekâ, Nesnelerin İnterneti için Yapay Zekâ, Mühendislik Uygulamalarında Yapay Zekâ, Yapay Zekâ Etiği ve Adaleti, Veri Bilimi ve Büyük Veri Analitiği yer aldı.
23 Ülkeden 560 Yayın Gönderildi
ICAIRA2026'ya 23 farklı ülkeden 560 yayın gönderildi. En az üç farklı hakem tarafından değerlendirilen yayınlardan 247'si kabul edildi.
Konferans kapsamında Türkiye, İngiltere, Portekiz, Romanya, Güney Afrika, Hindistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kolombiya, İtalya ve Japonya'dan 15 davetli konuşmacı yer aldı. 17 yüz yüze ve 33 çevrim içi oturumda 247 bilimsel makalenin sunumu gerçekleştirildi.
Konferans kapsamında ayrıca IEEE IAS Professional Development Workshop (PDW) düzenlendi. Çalıştaya yaklaşık 50 öğrenci ve akademisyen katıldı.
12 Makaleye En İyi Makale Ödülü
Konferansta sunulan makaleler, oturum başkanları ve hakem raporları tarafından değerlendirildi. Değerlendirmelerin ardından kapanış oturumunda, I. kategoride 2, II. kategoride 4 ve III. kategoride 6 makaleye En İyi Makale ödülleri verildi.