04/03/2022
İstinye Üniversitesi Dijital Oyun Geliştirme ve Animasyon Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyete başladı. İstinye Üniversitesi’nin Dijital Oyun Tasarımı Bölümü ve Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programının bir araya gelmesiyle İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nevin Eryılmaz tarafından kurulan merkez, küresel pazarda en yüksek katma değer üreten sektörler arasında yer alan animasyon ve dijital oyun teknolojileri özelinde akademisyenlere, öğrencilere ve alan ilgililerine proje geliştirme eğitimi ve desteği sunmayı amaçlıyor.
CrazyLabs ve Sir Studios oyun geliştirme şirketleriyle gerçekleştirilen anlaşmalar doğrultusunda ilgili bölüm öğrencilerine eğitim, staj imkânı ve deneyim kazandırılacak merkezde staj yapan öğrenciler, birinci elden sektör tecrübesini yerinde deneyimleyecek. Burada yalnızca yapacakları işler ile sınırlı kalmayacak olan öğrenciler, birbirinden değerli isimlerle de tanışarak sektörel bağlamda İletişim ağlarını geliştirme imkanına sahip olacaklar. Bu sayede mezuniyet sonrası iş imkanlarını genişletecek; bununla da sınırlı kalmayarak merkezde edinecekleri tecrübe sayesinde oyun sektörüne daha geniş bir perspektiften bakma fırsatını da elde edecekler.
“Merkezimiz, üniversite içinde ve dışında yüz yüze ve online eğitim ve seminerler düzenleyerek sektörde girişimciliğin teşvik edilmesini ve sektöre nitelikli iş gücü sağlama misyonlarını üstleniyor” diyen İSÜ Öğretim Görevlisi Nevin Eryılmaz, merkezde yapılacak çalışmaları şöyle anlatıyor:
“Millî Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirilen iş birliğiyle Öğretmen Akademisi programı dâhilinde başlatılan ‘Dijital Oyun Tasarımı Akademisi’, ülkemizdeki eğitimcilerin oyun yazılımı ve oyun tasarımı konularında geliştirilmesine ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra, ülkemizdeki eğitimi geliştirmek için arttırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileri üzerine ilklere imza atan MEBAR Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik projesine de destek veriyor. İSÜ Diş Hekimliği Fakültesi ile ortak yürütülen BAP projesinde sanal gerçeklik ile geliştirilen diş hekimliği eğitim yazılımının üniversitenin diş hekimliği fakültesi için altyapı oluşturması planlanıyor. Ayrıca merkez, sanayi kuruluşları ve diğer özel kamu ve kuruluşların isteği üzerine araştırma ve uygulama projeleri hazırlıyor ve danışmanlık hizmeti veriyor. Bahsedilen bu alanların yanında merkez sanatsal çalışmalara da ağırlık verecek. Üniversitemizdeki öğrencilerimiz en başta olmak üzere, ülkemizdeki sanat, dijital sanat çalışmalarına destek olmak adına İSÜ’nün desteğiyle sergi ve festivaller düzenlenmesine yardımcı olarak ülkemizde yetenekli ve potansiyele sahip sanatçıların geliştirilmesi de merkezin faaliyet alanları içerisinde yer alıyor.
Merkezde üç farklı oyun geliştirme şirketi kurulduğunu belirten Eryılmaz, “Merkezimizde kurulan üç farklı oyun geliştirme ekibi anonim ve limited şirketleşme sürecinin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’a Teknokent ARGE şirketi olmak için kabul aldı. Merkezimizde kurulan bu şirketlerimizin üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz” diyor. Küresel oyun pazarının giderek büyüdüğüne de dikkat çeken Eryılmaz, şöyle devam ediyor:
“Dünyada ve Türkiye’de her geçen gün yükselen sektörlerden biri de dijital oyun sektörü. 2013’te küresel video oyunları pazarının 75 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyordu. 2017'de bu miktar 120 milyar doları aştı. Küresel oyun pazarının 2021'de 175 milyar doların üzerine çıkması, 2023’e kadar ise 200 milyar doları geçmesi bekleniyor. Verilere göre, 2021'de mobil oyun gelirleri pazarın yüzde 52'sini oluşturacak. Yılsonuna kadar dünyadaki oyuncu sayısının ise 2,9 milyar olacağı tahmin ediliyor.”
Türkiye’nin dijital oyun pazarında şu anda dünyada 18’inci sırada bulunduğu belirten Eryılmaz, bu alanda istihdam oranlarının da yüksek olduğunu belirterek şunları söylüyor:
“Ülkemizin dünya pazarında bulunduğu sıra düşünüldüğünde, ülkemizde dijital oyun tasarımı bölümü mezunlarının hepsinin bu sektörde istihdam edileceğini söylememiz mümkün. Öğrencilerin alacakları eğitim uluslararası seviyede olacağı ve özellikle ABD, Avrupa ve Uzakdoğu Asya’daki ülkelerin talepleri düşünüldüğünde yine bu ülkelerde de eğer isterlerse istihdam fırsatı bulabilirler. Nitekim yalnızca ABD’de 2029’a kadar 32 bin 90 yeni dijital oyun tasarımcısına ihtiyaç duyulacağı göz önünde bulundurulduğunda; bölümün iş garantisini de beraberinde getirdiğini ifade edebiliriz. Bu alanlardaki ücret de beklentiyi karşılıyor. 28 Aralık 2021 itibariyle, ABD’deki bir video oyun endüstrisi için yıllık ortalama ücret 50.847 ABD doları. Bu ücret saatte yaklaşık 24,45 dolara denk geliyor. Bu, haftalık 978 ABD doları ve aylık olarak 4.237 ABD dolarına eş değer.”
Günümüzün popüler konularından Metaverse evreninde de bu alanın katkıları olduğunu belirten Eryılmaz, şöyle konuştu:
“Metaverse evreninin her bir noktası tamamıyla yazılım ve tasarım programları kullanılarak oluşturulacak ve bu durum tasarım ve yazılım programlarına hâkim olan bireylerin çok daha fazla gelir elde etmelerini ve statülerini arttırmalarını sağlayacak. Daha şimdiden Meta, Microsoft gibi dünya devi şirketlerin bu alana yatırım yaptıklarını, bu alandaki teknolojileri geliştirmeye başladıklarını göz önünde bulundurduğumuzda ilerleyen zamanlarda giderek artan bir biçimde bu iş alanının gözde hale geleceğini söylememiz mümkün. Dijital oyunlara dair bütün göstergeleri incelediğimiz zaman (ekonomik, kültürel, sosyal vb.) oyunların hayatımızın her alanını daha önce hiç olmadığı kadar kapsadığını görüyoruz. Dijital Oyun sektörüne dair göstergeler ve öğrencilerin aldıkları çok boyutlu eğitim faktörleri göz önünde bulundurulduğunda Dijital Oyun Tasarımı bölümü mezunlarının geleceğin dünyasında oldukça sağlam bir statü elde edeceklerini söylememiz mümkündür.”
Dijital Oyun Geliştirme ve Animasyon Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi kadrosunda BDTA Bölümü Öğretim Görevlileri Engin Deniz Erbaş ve Seda Bozpolat, Dijital Oyun Tasarımı Araştırma Görevlisi Esin Selin Güregen, DOA Laboratuvar Sorumlusu Yılmaz Erdoğan’ın yanı sıra Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Çivril ve Yazılım mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Bahman Arasteh Abbasabad de yer alıyor.
Dijital Oyun Geliştirme ve Animasyon Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Nevin Eryılmaz hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Istinye University Digital Game Development and Animation Technologies Application and Research Center started its activities. Founded by İstinye University's Department of Digital Game Design and Computer Aided Design and Animation Program, the center was established by İstinye University Lecturer Nevin Eryılmaz. aims to provide project development training and support to those concerned.
In line with the agreements made with CrazyLabs and Sir Studios game development companies, the students of the relevant department will be provided with training, internship opportunities and experience at the center, and the students who do their internship will experience the industry experience first hand. Students, who will not be limited to the work they will do here, will also have the opportunity to develop their communication networks in the sectoral context by meeting valuable names. In this way, it will expand job opportunities after graduation; Not limited to this, they will also have the opportunity to look at the game industry from a wider perspective, thanks to the experience they will gain at the center.
Stating that "Our center undertakes the mission of encouraging entrepreneurship in the sector and providing qualified workforce to the sector by organizing face-to-face and online training and seminars inside and outside the university," ISU Lecturer Nevin Eryılmaz explains the activities to be carried out at the center as follows:
"Digital Game Design Academy", which was started within the scope of the Teacher Academy program in cooperation with the Ministry of National Education, hosts the development of game software and game design by educators in our country. In addition, it also supports the MEBAR Augmented Reality and Virtual Reality project, which broke new ground in augmented reality (AR) and virtual reality (VR) technologies to improve education in our country. In the BAP project carried out jointly with ISU Faculty of Dentistry, the dentistry education software developed with virtual reality is planned to create an infrastructure for the dentistry faculty of the university. In addition, the center prepares research and application projects and provides consultancy services at the request of industrial organizations and other private public and organizations. In addition to these areas, the center will also focus on artistic works. Developing talented and potential artists in our country by helping to organize exhibitions and festivals with the support of ISU in order to support art and digital art studies in our country, especially our students at our university, is also among the activities of the center.
Stating that three different game development companies were established at the center, Eryılmaz said, "Three different game development teams established in our center were accepted to Yıldız Technical University Teknopark to become a Teknokent R&D company, in addition to the joint stock and limited liability company process. We wish these companies established in our center to be beneficial for our university and our country.” Pointing out that the global game market is growing, Eryılmaz continues:
“One of the sectors that is rising day by day in the world and in Turkey is the digital game sector. In 2013, the global video games market was estimated to be worth over $75 billion. In 2017, this amount exceeded 120 billion dollars. The global game market is expected to exceed $175 billion in 2021 and exceed $200 billion by 2023. According to the data, mobile game revenues will make up 52 percent of the market in 2021. By the end of the year, the number of players in the world is estimated to be 2.9 billion.”
Stating that Turkey currently ranks 18th in the world in the digital game market, Eryılmaz states that employment rates in this field are also high and says:
“Considering the position of our country in the world market, it is possible to say that all graduates of digital game design in our country will be employed in this sector. Considering that the education that students will receive will be at an international level and the demands of countries in the USA, Europe and Far East Asia are considered, they can also find employment opportunities in these countries if they want. As a matter of fact, considering that 32 thousand 90 new digital game designers will be needed by 2029 alone in the USA; We can say that the department brings with it a job guarantee. The wages in these areas also meet expectations. As of December 28, 2021, the average annual wage for a video game industry in the United States is $50,847. This is equivalent to about $24.45 an hour. That's the equivalent of $978 per week and $4,237 per month.”
Eryılmaz stated that this field also contributed to the Metaverse universe, which is one of the popular topics of today, and said:
“Each point of the metaverse universe will be created entirely by using software and design programs, and this will be the case with design and software programs.