İstinye Üniversitesi

Öğrencilerimiz Dünyanın Ekmeğini Yaptı

İstinye Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile MYO Aşçılık Programı tarafından gerçekleştirilen ‘Dünyanın Ekmeği; Tadım ve Sunum’ adlı etkinlikte; Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile MYO Aşçılık Programı öğrencilerinin İstinye Üniversitesi Mutfağı’nda (MATBAH) hazırladıkları uluslararası ve yöresel 53 çeşit ekmek, İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü Ana Fuayede konukların görüşüne sunuldu. Ekmekler, lezzetleri ve sunumları ile büyük beğeni topladı.

Katılımcıların oylarıyla en beğenilen üç ekmeği yapan öğrencilere teşekkür belgesi takdim edildi. Enes Kutlu, Ekincan Gökçek, Zeynep Altuntaş ve Begüm Kural, Polonya’ya ait Çikolatalı ‘’Babka’’ Ekmeği ile birinciliği elde etti. Birinci oldukları için çok mutlu olduğunu belirten öğrenciler, ekmeğin Polonya ve Ukrayna civarında kullanılan çikolatalı bir ekmek olduğunu söylediler. Bazı Slav dillerinde ekmeğin isminin anlamının büyükanne diye geçtiğinin de altını çizen öğrenciler, çok lezzetli olması ve estetik görüntüsü nedeniyle Babka Ekmeği yapmayı tercih ettiklerini söyledi. Aktif Karbonlu Ekmek ile 2. olan Murat Şahin, Serhat Şahin ve Ceren Ercan, farklı bir görünüşe sahip olması nedeniyle karbonlu ekmek yapmayı tercih ettiklerini belirtti. Yaptıkları ekmeğin herhangi bir bölgeye ait olmayan füzyon bir çalıma olduğunu söyleyen öğrenciler, aktif karbonun Hindistan cevizinin yakılmasıyla elde edildiğini ve sindirimi kolaylaştırdığının altını çizdi.

Antalya’ya ait ‘Cevizli Zerdaçallı Ekmek’ ile 3. Olan Dilara Eken, Ebru Özkorun ve Özge Filiz, Hint Safranı olarak bilinen zerdeçalın ana vatanının Güney Asya olduğunu fakat Ege ve Akdeniz bölgesinde de yetiştiği için ülkemizde de sevilerek tüketildiğini söyledi. Öğrenciler; zerdacalı ve cevizi insan sağlına olan faydası nedeniyle tercih ettiklerini söyledi.

Öğrencilerin hem yöresel hem de dünya mutfağından çeşitli ekmek yaptığını ifade eden İstinye Üniversitesi Gastronomi Bölümü ve Aşçılık Programı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özer, ‘’Yöresel ve dünya mutfakları, pastacılık ve ekmekçilik derslerimiz var. Öğrencilerimiz burada öğrendiği ekmek çeşitlerini bugün tüm İstinye Üniversitesi ailesine ve dışarıdan gelen konuklarımıza sunuyorlar. Sabah 06.00’dan beri mutfakta çalışıyorlar çünkü çok uzun süren ekmek pişirme metotları var” sözleriyle öğrencilerin etkinliğe verdikleri emek ve önemin altını çizdi. Öğrenciler tarafından hazırlanan ekmekler arasında ABD’den Muzlu Ekmek, Brezilya’dan Parmesanlı Ekmek, Polonya’dan çikolatalı ekmek, İtalya’dan Foccaio, Taiwan’dan Bao Bun gibi dünya ekmekleri yanında Mardin’den 1000 yıllık maya ile yapılan ekmek, biberli ekmek, Trabzon ekmeği gibi farklı yörelerimizden ekmekler de hazırlanmıştı. En çok ilgi çeken ekmekler arasında ise öğrencilerin kendi özel tarifleri ile hazırladıkları füzyon ekmekler yer aldı.