İstinye Üniversitesi

CERN'deki Deneye Tam Üye Oldu

Tarih
02/06/2023
Yayın
Milliyet
Yayın Türü
Yazılı

İstinye Üniversitesi (ÎSÜ), dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı ve bilimsel keşif merkezi Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) yer alan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki ATLAS Deneyi'ne tam üye olarak kabul edildi.


Bugüne kadar Boğaziçi ve Ankara üniversitelerinin CERN'de Türkiye'yi temsil ettiğini; ISÜ'nün ATLAS Deneyi'ne Türkiye'den karar alıcı olarak katılan ilk vakıf üniversitesi olduğunu kaydeden İSÜ Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, "Yaptığımız iş, en küçüğü yani atom altını anlamaya çalışarak evreni kavramak. Bunlar kısa sürede yapılabilecek çalışmalar değil. Bir iş birliği halinde, ülkeler bir araya gelerek çalışmalarını yürütüyor. Yapılan araştırmalar ise
günlük hayatta hemen kullanılabilecek veriler değil. Ancak burada öğrenilen bilgiler, bugün farkında olmadığımız ama gelecekte birçok uygulama ve teknolojide kullanılabilecek bilgiler" dedi.


CERN'ün dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olduğuna dikkat çeken CERN Araştırma Direktörü Joachim Mnich de yapılan çalışmalar için birçok farklı yerden kendilerine kaynak olacak yoğun teknolojiye ihtiyaçları olduğuna değindi. Mnich, yaptıkları çalışmalara özellikle tıp alanında önemli araştırmalar yürüten ISÜ'nün de katkı sunacağını söyledi.