İstinye Üniversitesi

"Deprem Bölgelerine Sosyal Çalışmacılar Lazım"

Tarih
25/08/2023
Yayın
Oksijen Gazetesi 2
Yayın Türü
Yazılı

İstinye Üniversitesi'nde düzenlenen çalıştayın düzenleyicisi Prof. Dr. İlhan Tomanbay bu çalışmayı iki temel gerekçeyle düzenlediklerini söylüyor: "Birincisi Türkiye bir deprem ülkesi ve ülkedeki sosyal çalışma deprem olgusundan çok uzak. İkincisi sosyal çalışma denilmesi gereken alan Türkiye'de yalnızca sosyal hizmetten ibaret zannediliyor. Sosyal yardım dağıtımından başka bir şey yapılmaz diye bakılıyor.


Tomanbay'a göre deprem öncesinde sosyal çalışmacılar afet durumunda yapılacaklara dair planlar tasarlamak, yardımların nereye, nasıl, ne miktarda iletileceğini nüfus ve diğer etmenleri göz önüne alarak saptamalı.
Deprem sırasında afetzede çocukları yuvalara, yaşlıları bakımevlerine, kadınları sığınma evlerine yönlendirmeli. Çadırve sonra kalıcı barınak teminini sağlamalı.
Bu noktada yetki sahibi olmalı. Deprem sonrasında ise yalnızlaşmış, yakınlarını kaybetmiş, göç etmiş depremzedelerin maddi sorunları için çözümler sağlamalı. Sosyal sorunlar için de grup çalışmaları düzenleyerek sosyal çevrelerini geliştirmeli. Çalıştay raporunun Türkiye'de bu alanda yapılmış ilk çalışma olduğunu söyleyen Tomanbay, "Bölümlerimizde genelde ABD orijinli kitapların çevirisi kullanılıyor. Deprem ülkesi olarak biz kendi kuramımızı oluşturalım. Biz üretelim ve dünyaya katkı sağlayalım" diyor. Tomanbay, süreci, deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası olarak üçe bölüyor ve hepsinde sosyal çalışmacının farklı sorumlulukları olduğunu vurguluyor.


Deprem bölgesinde yoktu


Peki 6 Şubat Depremleri esnasında neler yapıldı, neleryapılabilirdi, neleryapılamadı? "Sosyal hizmet branşının sorumluluğunda olan yardım dağıtımını bile AFAD ve Kızılay icra etti. Deprem bölgesindeki sahra hastanelerini de gezdim. Her devlet hastanesinde sosyal hizmet birimi varken oradaki sahra hastanelerinde bu yoktu. Bölüm öğrencileri eğitsel danışmanlar eşliğinde bölgeye gönderilebilir, tecrübe kazanabilirdi. Meslektaşlarımız da sahada hem afetzedelerin yarasını sarmaya hem de kendimize has bir kuram geliştirmemize yardımcı olabilirdi." Söz konusu çalıştayın raporuna Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme ve Eğitim Vakfı sitesi üzerinden erişmek mümkün.