İstinye Üniversitesi

HER ŞEYİ BİLEN ÖĞRETMEN; CHATGPT

Tarih
01/06/2023
Yayın
Strategy
Yayın Türü
Yazılı

CHAT GPT, yapay zeka teknolojisini sorumlu ve güvenli bir şekilde geliştirmeye odaklanan bir araştırma enstitüsü ve şirketi olan Öpen Al tarafından geliştirildi. Aralarında Elon Musk, Sam Altman ve Greg Brockman'ın da bulunduğu bir grup girişimci ve araştırmacı tarafından 2015 yılında kurulan Chat GPT, her şeyi bilen öğretmen gibi karmaşık sorunlara doğrudan çözümler sunabiliyor. Daha ilgi çekici, ayrıntılı metin oluşturmada çok iyi hatta şiir dahi yazabiliyor.


Hayatımızda artık önemli bir yeri işgal edecek olan ChatGPT'nin ve neden bu kadar popüler olduğunu İSÜ (İstinye Üniversitesi) Veri Bilimi ABD Başkanı, İSÜ Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı, Usight Yazılım ve Yapay Zeka Teknolojileri Kurucusu Doç. Dr. Şebnem Özdemir'e sorduk. Özdemir sorumuzu şöyle yanıtladı:
"Yapay zekanın alt çalışma alanlarından biri de doğal dil işlemedir. Doğal dil işleme, makinenin (yapay zekanın) tıpkı insan gibi dilin yapısını, kurallarını, anlamını keşfedebilmesi ve buna göre karşılık vermesini kapsamaktadır. Bu karşılık, soru cevap olduğu gibi, büyük bir metnin özeti, sıfırdan bir içeriğin üretimi şeklinde de olabilir. ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen dili anlayabilen üretici bir yapay zekadır. ChatGPT'nin arka planındaki dil modeli uzun süredir çalışılıyordu. Önce GPT olarak çıkan yapay zeka modeli, zaman içinde GPT3 ve en son haliyle GPT4'e evrildi. Yani ChatGPT'nin dili anlama, konuşulanı kavrama seviyesi insana yaklaştı. Popülerliğindeki ana neden ise herkese açılmış olması. Benzer üretici yapay zekalar tabi ki vardı ama ücretliydi, herkesin kullanımına açık değildi. ChatGPT; önüne gelen herkesin kolaylıkla erişebileceği ve sohbet edebileceği bir formata sahip. Tabii bir de OpenAI'ın sicili temiz, Google, Facebook gibi skandallara imza atmadı dolayısıyla ürettiği yapay zekaya da insanlar daha pozitif yaklaşıyorlar."


Doç. Dr. Şebnem Özdemir/İSÜ Veri Bilimi ABD Başkanı - İSÜ Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Usight Yazılım ve Yapay Zeka Teknolojileri Kurucusu
 

ChatGPT üretmek için tasarlanmış


ChatGPT kaynağı belli olmayan çıktıları analiz eden yeni bir araç olarak da tasarlandı. Bunun akademik üretimde özgünleşmenin önünü açacağım düşünüyor musunuz?
"İnsanın makineyi (ChatGPT) iyi niyetli olarak kullanırsa evet. Arka planda makine, Avrupa ve Amerika kaynaklarından besleniyor. Özellikle oralara ait bir bilgiyi hızlıca özümsemede başarılı bir yardımcı. Söz konusu akademik üretimde özgünleşme ise, kartların yeniden dağıtılmasına ihtiyacımız var. Mesela bir makalede ne kadar ChatGPT'den faydalanabiliriz?

Bir paragrafı olduğu gibi ChatGPT'den alırsak intihal/sahtekarlık yapmış olur muyuz? Burada da yine insana atfettiğimiz kavramlarla karşı karşıya kalıyoruz. Mesela intihal dediğimizde bir insanın başka bir insanın yazdığım olduğu gibi alıp kopyalamasını, aşırmasını kastediyoruz. Yani bir başka insanın üretimine haksızlık, hak kaybı söz konusu. ChatGPT üretmek için tasarlanmış... Üretmek için tasarlanmış bir makineden bir şey almayı hak kaybı olarak nitelemek, ekmek kızartmak için üretilen makineden kızarmış ekmeği almanın da hak kaybı olarak nitelenmesi gibi gülünç bir durum oluşturur. Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken unsurlar var. ChatGPT Amerika ve Avrupa'ya dair bazı kavramları anlamada harika bir araçken, yerelde oldukça başarısız. Yani Türkiye özelinde sorduğunuz bir soruya, gerçekten elimizde var olan kaynaklar ışığında değil, Avrupa ve Amerika nazarında bir cevap alırsınız. Bu da her ülkenin kendine ait olanı, kültürü, kavra, tarihsel yolculuğu bakımından yeterli ve yerinde cevaplar alamaması demektir. Makineyi bu bilinçle kullanırsak başarılı oluruz, her ürettiğine %100 doğrudur gözüyle bakarsak değil.."