İstinye Üniversitesi

Ulusaldan Evrensele Yeşilay Mücadelesi

Tarih
01/03/2024
Yayın
Yeşilay
Yayın Türü
Yazılı

"Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında işgal güçlerinin alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırması ve işgale karşı mücadele ruhuna zarar vermesini önlemek amacıyla Dr. Mazhar Osman ve arkadaşlarının gayretiyle 5 Mart 1920 tarihinde Hilal-i Ahdar adıyla kuruldu. Mazhar Osman, Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Süheyl Ünver, Dr. Şükrü Hazim Tiner gibi bilim insanlarının bulunduğu ekip, daha o yıllarda yurt dışındaki gelişmeleri yakından takip etmek için sık sık yurt dışı ziyaretleri yapıyordu. Bu ziyaretler zamanla uluslararası iş birliklerine dönüşerek, cemiyet çalışmalarının karşılıklı ilerlemesine imkân sağladı.

[...]

SEMPOZYUMLAR VE PROJELERLE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Bu kuruluşlarla gerçekleştirilen iş birlikleri, Yeşilay'a bağımlılıklar anlamında uluslararası alanda danışmanlık yapmanın yolunu açtı. Böylece, Yeşilay uluslararası alanda özellikle son 20 yılda, sempozyumlar, yarışmalar ve ortak projelerle adından söz ettirmeyi başarıyor.
Yeşilay, Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal Konsey Özel Danışmanlık (ECOSOC) statüsü sayesinde, Birleşmiş Milletlere ve onun organlarına herhangi bir konuda güvenilir uzman bilgisi sağlıyor ve benzer alanlarda çalışan bölgesel, ulusal ve uluslararası kurumlarla bir araya gelme imkânı buluyor. Bugüne kadar toplam 25 Ülke Yeşilay'ı Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne sahip, 2023 yılı itibarı ile dokuz Ülke Yeşilayı'nın ECOSOC başvuru süreci de devam ediyor. 2022 yılı itibariyle Türkiye Yeşilay'ı dâhil toplam 46 Ülke Yeşilay'ı, Viyana Uyuşturucu Maddelerle Mücadele Sivil Toplum Komitesi (VNGOC) Üyesi oldu. Ayrıca, Yeşilay yetkilileri tarafından, 2016 yılında ilk kez gerçekleştirilmeye başlanan Uluslararası Yeşilay Kapasite Geliştirme Programına, bugüne kadar toplam 1464 kişi katıldı. Uluslararası Yeşilay Federasyonuna bağlı Ülke Yeşilaylarının, ilgili uluslararası kuruluşlarının yöneticilerinin ve alanında uzman isimlerin bir araya geldiği Kapasite Geliştirme Programlarının yedincisi 21-22 Aralık 2022 tarihlerinde, çevrim içi olarak düzenlendi. 100'den fazla ülkeden 400'den fazla temsilcinin ağırlandığı programda, Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Merih Altıntaş, "Davranışsal Bağımlılıklar ve Ailenin Etkisi" konusunu ele alırken; Prof. Dr. Peyami Çelikcan, "Bağımlılıklarla Mücadelede Etkili İletişim ve Kampanya Stratejileri" konusunu ele aldı ve programda "Bırakabilirsin" uygulamasına da değinildi. 2016 yılından bu yana Yeşilay temsiliyetinin bulunduğu ve 66'ncısı, 13-17 Mart 2023 tarihleri arasında, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından düzenlenen Narkotik Uyuşturucular Komisyonu Toplantısına, 62 Ülke Yeşilayı etkinlik ortağı olarak katılım sağladı, son toplantıda da 20 Ülke Yeşilay'ı görev aldı, 17 Ülke Yeşilay'ı da 18 etkinlikte toplam 32 konuşma/sunum gerçekleştirdi. Dünyadan birçok ülkenin katıldığı toplantıda uyuşturucu arzı ve kötüye kullanımındaki endişe verici artış, mevcut küresel eğilimler, kontrol sistemleri ve uygulama örnekleri ele alındı.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZA DA ULAŞILIYOR

Yeşilay'ın uluslararası çalışmaları kapsamında, büyükelçiliklerimiz aracılığıyla, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik eğitimler de düzenleniyor. Bu kapsamda, T.C. Brüksel Büyükelçiliği, T.C. Paris Büyükelçiliği ve Fransa Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DITIB France) ortaklığında Türklere ulaşılıyor ve bu çalışmanın devamında, Fransa ve Belçika Yeşilayları açılımı hedef olarak belirleniyor."

Haberin tamamı için link'e tıklayabilirsiniz.