İstinye Üniversitesi

Genel Sekreterimiz Burak KILANÇ, Geleceğin Mesleklerini Değerlendirdi

İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak KILANÇ, YÖK 100/2000 Projesi kapsamında Geleceğin Mesleklerini Değerlendirdi. 'Geleceğin Türkiye'si için Güçlü Nesiller Yetiştirme Projesi' olarak adlandırılan YÖK 100/2000 Projesi'nde; geleceğin mesleklerinin saklı olduğunun altını çizen Burak KILANÇ, "2023 ve ilerisine ait olan hedeflerimizin tutturulabilmesi için ülkemizdeki insan kaynağının iyi bir şekilde yönetilmesi, geliştirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor.’’ sözleriyle meslek seçiminin öğrenciler ve ailelerin dışında Türkiye'nin geleceği için de önemli bir noktada yer aldığını vurguladı.

‘’Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Koordineli Şekilde Çalışıyor’’

Ülkemizdeki insan kaynağının geliştirilmesiyle ilgili; ana sınıfından lise sona kadar olan süreci şekillendiren ve yöneten Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretimle ilgili insan kaynağını üniversitelerle şekillendiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İnsan Kaynakları Ofisi olduğu bilgisini veren Burak KILANÇ, İnsan Kaynakları Ofisinin de ülke genelinde insan kaynağı envanterinin çıkartılması, geliştirilmesiyle ilgili bir misyon üstlenmiş olduğunu belirtti. 2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin koordineli bir şekilde çalıştığını belirten Burak KILANÇ, konuyla ilgili adımların hızla atıldığını söyledi.

"Geleceğin Meslekleri Konusuna Ülke ve Bölge Olarak Bakılmalı"

Üniversite adaylarının özellikle geleceğin meslekleri konusunda merak içinde olduğunu ifade eden Burak KILANÇ, geleceğin mesleklerinin ülke ve bölge bazında oluştuğunu herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. "Geleceğin meslekleriyle ilgili yurt dışı kaynaklı çalışmaların ülke ve bölge bazında oluştuğunu bilmek gerekiyor. Kuzey Amerika için geçerli olan ABD'de yapılmış bir çalışmanın Türkiye'ye birebir uyduğunu düşünmemek gerekiyor. Ülkemizin bir takım başka öncelikleri var. Ülkemizde geleceğin mesleği olarak karşımıza çıkacak meslekler farklı olabilir.’’ sözleriyle coğrafi farkların oluşturacağı etkenlere dikkat çeken Burak KILANÇ, bu noktada YÖK'ün yapmış olduğu 100/2000 Projesinin çok kıymetli bir çalışma olduğunu belirtti.

‘’100 Alanda 2000 Doktora Öğrencisine Burs İmkanı’’

YÖK 100/2000 projesinin bilinen burs programlarından farklı olduğuna dikkat çeken Burak KILANÇ, projenin doktora seviyesinde olduğunu ve YÖK’ün saptadığı 100 öncelikli alanın üniversite tercihi yapacak YKS adayları ve aileleri için Türkiye’nin ihtiyaçlarını yansıtan önemli bir kaynak olduğunu söyledi. ‘’Öncelikli alanlar ve geleceğin meslekleri üzerinde yoğunlaşılan projede; aşı, insan beyni ve nörobeyinden moleküler biyoloji ve genetiğe, ilaç araştırmalarından antropolojiye, bilim tarihinden felsefeye, robotik, yapay zeka, mikro ve nano teknolojiden, doku mühendisliğine, balıkçılık teknolojisinden sürdürülebilir tarıma, veri bilimi ve sensör teknolojilerine kadar Türkiye'nin kalkınması için gerekli 100 alan bulunuyor.’’ sözleriyle proje detayları hakkında bilgi veren Burak KILANÇ, Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık, Mimarlık ve Tasarım olmak üzere 4 ana başlık altında hangi alanlarda yetişmiş insan gücü varsa, adayların bunları YÖK'ün web sitesinde görebileceklerine dikkat çekti.

‘’Sevdiğiniz Mesleği En İyi Motivasyonla Yaptığınızda Size Güzel Geri Dönüşler Getirecektir’’

Adayların, ailelerin, rehber öğretmenlerin internete girip YÖK 100/2000 diye arayacak olurlarsa burada Türkiye için geleceğin mesleği olan 100 alanı görebileceklerini ve bu alanlarla ilgili planlama yapabileceklerini hatırlatan Burak KILANÇ, ‘’Meslek seçimi çok önemlidir. Gençlere hep sevdiğiniz mesleği, en iyi motivasyonla, elinizden gelenin en iyisiyle yapın, işte o vakit o meslek size güzel geri dönüşler getirecektir diye söylüyoruz ama geleceğin mesleği anlamında da ilgi duyduğunuz ve keşfettiğiniz alanlara yönelmek önemlidir" sözleriyle meslek seçiminin önemine dikkat çekti.  

"Tercih Kılavuzlarında Alışılmışın Dışında Meslekler Görülecek"

YÖK'ün belirlenen 100 alanla alakalı ön lisans ve lisans programlarının açılmasıyla ilgili de girişimlerde bulunması gerektiğini söyleyen Burak KILANÇ "Bu anlamda YÖK'te kurulan bir takım ihtisas kurullarının ve danışman kurulların çalışmaya başladığını biliyoruz. Böyle olduğu için yakın gelecekte adaylar tercih kılavuzunda alışılagelmiş mühendisliklerin dışında geleceğin önemli alanlarıyla ilgili mühendislikleri de görmeye başlayacaklar. Bazı bilindik alanlardaki kontenjanların azaldığını ama Türkiye'yi geleceğe taşıyacak 100 alanla ilişkili lisans programlarındaki kontenjanların arttığını görecekler.’’ sözleriyle adayların yeniliklere hazır olması gerektiğini belirtti.